Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı 14 Mart Tıp Haftası programı kapsamında TTB ve Van-Hakkari Tabip Odası tarafından düzenlenen “Halkların Sağlığı İçin Barış” paneli, 9 Mart 2025 günü Van Barosu Yılmaz Güney Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Panel öncesi TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Karakoç, Dr. Ayşegül Ateş Tarla ve Dr. Mehmet Şerif Demir, Toplum ve Hekim Dergisi Yayın Kurulu üyeleri ile Van-Hakkari, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır tabip odalarının yöneticileri ve üyeleri görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarına dayanışma ziyareti düzenledi. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyarette; halkın iradesine yönelik bu hukuksuz uygulamalara karşı toplumsal muhalefetin ortak hareketinin ve Van halkının demokratik hakkını kullanarak gösterdiği tepkinin önemi vurgulandı.
Panele de TTB Merkez Konseyi üyeleri ve tabip odalarının yöneticilerinin yanı sıra sağlık emek-meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Van Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Koç, 14 Mart programı kapsamında Van’da bir etkinlik yapılmasının çok kıymetli olduğunu söyledi. Başka bir sağlık sisteminin ancak demokratik bir ortamda ve barış içinde mümkün olabileceğini belirten Koç, bu açıdan temanın ve mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Dr. Önder Okay da ev sahipliği için Van-Hakkari Tabip Odası’na teşekkür ettikten sonra TTB’nin sağlık hakkı mücadelesinin yıllardır kesintisiz sürdürdüğü mücadeleden bahsetti. Sağlıklı bir toplumun ancak eşitlikçi, özgürlükçü, adil bir ortamda, nitelikli ve parasız bir sağlık hizmeti sunumuyla olabileceğini ifade eden Okay, “Barış, bireyin ve toplumun sağlıklı olma ve tam iyilik halinin en önemli parçasıdır. Daha önce ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ diyen TTB, bugün de aynı sorumlulukla ‘Halkların Sağlığı İçin Barış’ı konuşmak üzere bu etkinliği düzenlemiştir” dedi.
Kolaylaştırıcılık görevini üstlenen TTB 2018-2020 dönemi Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz da panelin temasına atıfla bir Barış Akademisyeni ile bir araya gelmelerinin anlamlı olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmaları sonrası Toplum ve Hekim Dergisi Editörü ve Barış Akademisyeni Dr. Onur Hamzaoğlu sunumunu dört ana başlık altında yaptı. Birinci başlıkta “Sağlık nedir?” ve “Sağlıklı olmak için ne(ler) gerekir?” sorularını yanıtlayan Hamzaoğlu, ikinci başlıkta ise barışı iki alt başlıkta tanımladı. Bunlardan ilkini “yaşam hakkı” olarak belirleyen Hamzaoğlu, silahların susmasının, çatışmasızlık ortamının gerekliliğini paylaştı. Bu koşulun dünya genelinde sadece bir günlüğüne sağlanmasının kaç kişinin ölmesini, kaç kişinin sakat kalmasını, kaç kişinin zorunlu göçünü/yerinden edilmesini engelleyebileceğine yönelik çalışma sonuçlarını paylaşan Hamzaoğlu; barışın ikinci içeriği ya da sağlanabilmesi durumunda kapı aralayacağı alanlar olarak da demokratik toplum, eşitlik ve özgürlüğü sıraladı, toplumsal mücadelenin bu doğrultudaki gerekliliklerine dikkat çekti.
Sunumunun üçüncü başlığında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 15 Aralık 1978 ve 12 Kasım 1984 tarihli kararlarıyla, 10 Aralık 2010 tarihinde yapılan “Barış İçinde Yaşama Hakkı Uluslararası Kongresi”nin sonuç bildirgesinin içeriğini değerlendiren Hamzaoğlu; dördüncü ve son başlıkta ise “halk sağlığı sorunu”nun kriterlerini tanımladı ve savaşın neden bir halk sağlığı olduğuna ilişkin bilimsel bilgiyi 13 başlık altında ele aldı. Sunum, günümüz dünyası ve Türkiye’sinde barış talebinin yeterli olmadığı, aynı zamanda savaş karşıtlığının da gerektiği vurgusuyla son buldu.
Panel, katılımcıların geniş bir çerçevede sundukları katkılar ve değerlendirmeler eşliğinde son buldu.