Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı 14 Mart Tıp Haftası programı kapsamında düzenlediği “Beyaz Yürüyüş” dördüncü gününde 28 Şubat 2025 günü Bursa ve Eskişehir’deydi.
TTB Merkez Konseyi üyelerinden, TTB kol ve çalışma grubu temsilcilerinden, tabip odalarının yönetim kurulu üyelerinden ve hekimlerden oluşan Beyaz Yürüyüş heyeti, güne Küçükbalıklı Aile Sağlığı Merkezi ile Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaretler ile başladı. Hekim buluşmalarında sahada yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişi yapıldı. Heyet, öğle saatlerinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir de basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada ilk sözü alan Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kadir Binbaş, TTB’nin ve tabip odalarının hekim haklarının yanı sıra halkın sağlık hakkını savunma görevi ile hareket ettiklerini söyledi. Binbaş, hekimler ve sağlık emekçileri olarak halkın da katılımı ve desteğiyle birlikte “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” sözünü büyüteceklerini ifade etti.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap; TTB’nin yaklaşık 40 yıldır hem hekimlerin ve sağlık emekçilerinin daha güvenli ve güvenceli koşullarda hizmet verebilmesi hem de halkın daha nitelikli bir sağlık hizmeti alabilmesi için çabaladığını fakat tüm uyarıların ve önerilerin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlığı değil hastalığı önceleyen bu sistemin çetelere, yenidoğan ölümlerine, stent pazarlıklarına, gerekmediği halde ortopedi aletlerinin hastalara takılmasına ve yoğun bakım yatışlarına, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklardan bebek ölümlerine, aşılama oranlarının düşmesine ve daha nicesine kapı araladığını dile getiren Azap sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mevcut sistemin sağlık getirmediği; hekimleri, sağlık emekçilerini ve halkı mağdur ve mutsuz ettiği ortada. Yani aynı taraftayız. İşte bu noktada halkımıza da görev düşüyor. ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ sözüne halkımızın desteğini de bekliyoruz. Somut önerilerimizi basit bir dille anlattığımız raporlarımızı 14 Mart haftasında ve sonrasında paylaşacağız. Bu önerilerin hayata geçirilmesinin önündeki tek engel siyasi iradedir. Siyasi iktidarı bu tercihe hep birlikte zorlamalıyız. Çocukların boğmaca ve kızamık gibi hastalıklardan ölmesini, çetelerin kol gezmesini, muayenelerin beş dakikaya sıkışmasını, aylarca tetkik ve ameliyat beklenmesini, eczaneden ilaç alamadan çıkılmasını istemiyorsak el ele vermeliyiz.”
Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Veysi Ülgen de sağlığın her alanında yaşanan eşitsizliklere dikkat çekti. Asgari ücretle geçinmeyen çalışan, sosyal güvencesi olmayan, Türkçe bilmeyen hastaların sağlık hizmeti alamadığını aktaran Ülgen; bölgesel, çevresel, sınıfsal eşitsizliklerin giderildiği, ekolojinin, demokrasinin ve barışın olduğu bir ülkede sağlıklı olmanın mümkün olduğunu vurguladı. Ülgen, “Her kesimden insanla, omuz omuza, birleşe birleşe kazanacağız” diyerek konuşmasını noktaladı.
SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden ve Genel Sağlık-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Hatice Erdoğan da yaptıkları kısa konuşmalarda başka bir sağlık sistemi için yürütülen mücadelelerin önemine atıfla TTB’nin yanında olduklarını dile getirdi.
Beyaz Yürüyüş heyeti, öğleden sonra Eskişehir’e vardı. COVID-19 pandemisinde yaşamını yitiren sağlık emekçileri anısına yapılan Varlığımız Sağlığımız Anıtı önünde halkın sağlık hakkı için görevleri başında yaşamlarını yitiren tüm hekimler ve sağlık emekçileri anıldı, anıta kırmızı karanfiller bırakıldı. Eskişehir Tabip Odası’na yapılan yürüyüşün ardından tabip odası önünde bir basın açıklaması düzenlendi.
Açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Pınar Saip, 25 Şubat’ta İstanbul’dan başlayan Beyaz Yürüyüş’ün her durağında ilgi ve destek gördüklerini, gerek hekimler ve sağlık emekçilerinin gerekse de toplumun sağlık sistemindeki çöküşü yaşayarak anladığını söyledi. Sağlıkta ticarileşme, taşeronlaşma, şirketleşme odaklı yaklaşımın son bulması gerektiğinin altını çizen Saip; bu doğrultuda doğru bir şekilde basamaklandırılan, işlevli bir sevk zinciri kurulan, koruyucu hekimliği güçlendiren, tıp eğitiminin nitelikli hale getiren bir sistemin kurulabileceğini kaydetti. Saip, şöyle devam etti:
“Sağlık bir bütündür. Sağlıklı bir toplum için bütüncül politikalar gereklidir. Toplumun dengeli beslendiği, temiz havanın olduğu, çevrenin korunduğu, engelsiz, şiddetin son bulduğu, güvenli ve güvenceli çalışma ortamlarının sağlandığı, tek kalemde ve emekliliğe yansıyacak ücretin verildiği politikalar. Bu yüzden ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ diyoruz. Yola çıktık. Sağlık emekçileri bizimle, emek-meslek örgütleri bizimle, halkımız da bizimle.”
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nazan Aksaray, TTB’nin yıllardır uyardığı üzere, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın artık sonuna gelindiğini ifade etti. Açlığın ve yoksulluğun olduğu, adaletin ve demokrasinin ise olmadığı bir ülkede sağlıktan bahsedilemeyeceğini vurgulayan Aksaray, “Bu yürüyüş hem meslek onurumuz hem de toplumun sağlık hakkı için” ifadelerini kullandı.
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun da sağlık sisteminin yangın yerine dönüşmesinden, emekli hekimlerin yaşadığı yoksulluktan, aile hekimlerinin ve özel hekimlerin yönetmelikler ile yaşadığı hak kayıplarından, toplumun her kesimini saran şiddetten söz etti ve “Biz buna layık değiliz. Ancak yeni bir sistem oluşturarak çözebiliriz. O yüzden ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ diyoruz” dedi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Aslan, SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanı Bülent Yıldırım, Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Başkanı Özkan Demirkol ve Tüm Emekli Sen Eskişehir Şubesi Başkanı Ali Paşa Şanlı da yaptıkları kısa konuşmalarda ortak mücadelenin önemini dile getirdi.
Beyaz Yürüyüş heyeti son olarak Yunus Emre Kültür Merkezi’nde hekimlerin ve emek-demokrasi güçlerinin katıldığı bir forum düzenledi. Forumda gerek ülke genelinde gerekse de sağlık alanı özelinde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” programı üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Beyaz Yürüyüş 1 Mart 2025 günü Ankara’da düzenlenecek Büyük Hekim Buluşması/Forumu’nda noktalanacak. Buluşmada “başka bir sağlık sistemi”nin nasıl olması gerektiği üzerine konuşmaların yapılması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi, kapsamlı bir programın taşlarının döşenmesi, 14 Mart’ta ve devam eden süreçte neler yapılacağının geniş bir katılım ile belirlenmesi hedefleniyor.
Bursa
Eskişehir