Şengal'den Gazze'ye Dayanışma!

Irak Kürt bölgesinde, Şengal dağlarında yaşayan Ezidi halkı 3 Ağustos’ta IŞİD terör örgütünün saldırısına uğradı.

Tüm dünyada 1 milyon Ezidi yaşamaktadır. Bunun yaklaşık 300 bini Şengal dağlarında yaşıyordu. Bu saldırı ile birlikte büyük bir insanlık dramı yaşandı. Ve binlerce insan özellikle erkekler IŞİD tarafından katledildi. Ancak IŞİD yaptığı katliamı ve soykırımı bununla sınırlı tutmadı. Ezidi kadınları kaçırarak Musul pazarında sattı, satıyor. Bunu fuhuş amacıyla yapmıyor. Çünkü Ezidi dinine ve etnik topluluğuna mensup olabilmeniz için Ezidi anne-babadan doğmanız gerekiyor. Eğer bir kadın başka bir dinden bir erkekle birlikte olursa o kadın tekrar Ezidi dininden çıkmış kabul ediliyor, ayrıca ailesinin yanına da dönemiyor. Yani IŞİD, kadın bedeni üzerinden soykırım (GENOSİT) uyguluyor.

Bu duruma dikkat çekmek, Ezidi kadınların Musul pazarlarında satılmasına engel olmak, ailelerinin yanına dönmelerini sağlamak ve sığınmacıların sağlık ve yaşam koşullarını inceleyip raporlamak üzere bir heyet kuruldu. Heyet Demokratik Özgür Kadın Hareketi öncülüğünde 26 kişiden oluştu. Bu heyette kadın milletvekilleri, kadın gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler vardı.

Heyet içerisinde CHP Milletvekili Melda Onur, HDP Milletvekilleri Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Demokratik Bölgeler Partisi Kadın Meclisi üyesi Nihayet Taşdemir, Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, HDP MYK üyesi Hüda Kaya, HDP-HDK Kadın Koordinasyon ve MYK üyesi Dilek Yağlı, HDP PM üyesi ve sanatçı Pınar Aydınlar, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, SES Genel Başkanı Gönül Erden, TTB Yönetim Kurulu üyesi Filiz Ünal İncekara, İHD MYK üyesi Şenel Karataş, Barış İçin Kadın Girişimi Aktivisti Züleyha Gülüm, Kürdistan Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu üyesi Semra Balyan, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Kezban Yılmaz, Şırnak Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Aycan İrmez, JİNHA Editörü Asiye Tekin, JİNHA Editörü Güler Can, Diken İnternet Gazetesi Yazarı Nuray Mert, Taraf Yazarı Amberin Zaman, Vatan Gazetesi Köşe Yazarı Müge İplikçi, Gazeteci Pınar Öğünç, Birgün Muhabiri Burcu Cansu, Bianet Yazarı Nilay Vardar, Cumhuriyet Muhabiri Esra Açıkgöz gibi pek çok isim yer aldı.

Heyet "Şengal'den Gazze'ye Dayanışma" sloganıyla, 14 Eylül 2014 tarihinde Mardin’den yola çıktı.

Heyet; Duhok’ta Duhok Kaymakamı ile Zaho' da Vali, Kuzey Kürdistan Parlamentosu Başkanı ve kadın milletvekilleri ile görüştü, soykırımı durduracak diplomatik girişimlerin yapılması ve işbirliği çağrısında bulundu. Ayrıca Laleş’de Ezidilerin dini liderleriyle, Süryani kilisesinin dini lideriyle ve Ezidi Kültür Derneği başkanıyla, Ezidi kadınların ailelerinin yanına dönmesi gerektiği yönünde temaslarda bulundu.

Yapılan görüşmeler ve temaslarla ilgili rapor en kısa sürede tüm kamuoyuyla paylaşılacak. Kadın bedeni üzerinden soykırımın önüne geçilmesi için her türlü girişim bu heyet tarafından yürütülecek.