Türkiye Büyük Hekim Meclisi Sağlık Torba Yasa Tasarısı'nı Oybirliğiyle Reddetti

Türkiye Büyük Hekim Meclisi, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 22 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da toplandı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda tek gündem maddesiyle toplanan Türkiye Büyük Hekim Meclisi, Sağlık Torba Yasa Tasarısı’nı görüştü.

Yüz otuz bin hekimi temsilen, Türkiye’nin dört bir yanından gelen iki yüz ellinin üzerinde hekimin katıldığı Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nde, TBMM’de görüşülmekte olan Sağlık Torba Yasa Tasarısı oy birliği ile reddedildi.

Hekimler daha sonra fener alayı oluşturdu ve “Hırsız var!”, “Hırsızlara değil, sağlığa bütçe” sloganlarıyla Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. “Mesele ‘Tam Gün’ Meselesi Değil, Mesele Hekim Emeği Ve Hasta Sömürüsü Meselesi – Kırk Madde Yeter Üstü Kalsın” yazılı dev bir pankart taşıyan hekimler, pankartı Sağlık Bakanlığı’nın demir parmaklıklarına astı.

Sağlık Bakanlığı önünde TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Gülriz Erişgen tarafından okunan basın açıklamasında TBMM’ne seslenilerek, “Sağlık Torba Tasarısı’nı giderayak sakın bir daha gündeme almayın!” denildi. Açıklamada, Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin reddettiği Sağlık Torba Yasa Tasarısı’nın bir kez daha Genel Kurul gündemine gelmesi durumunda hekimlerin süresiz eylemlere geçeceği ifade edildi.

Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin açılışında TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan “Gezi Direnişi ve İnsan Hakları” konulu bir sunum yaptı. TTB Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan ise “Mesele Tam Gün Meselesi Değil, Mesele Hekim Emeği Sömürüsü Meselesi” başlıklı sunumunda Sağlık Torba Yasa Tasarısı’ndaki düzenlemelere dikkat çekti ve eleştirilerini dile getirdi. Türkiye Büyük Hekim Meclisi’ne katılan hekimler ise kürsüden yaptıkları konuşmalarda tasarıya ilişkin değerlendirmelerde bulundular ve eylem ve mücadele programına ilişkin önerilerini paylaştılar.

BASIN AÇIKLAMASI

22.12.2013

Türkiye Büyük Hekim Meclisi Oybirliğiyle Reddetti

SAĞLIK TORBA YASA TASARISINI

GİDERAYAK SAKIN BİR DAHA GÜNDEME ALMAYIN

Türkiye Büyük Hekim Meclisi, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 22 Aralık 2013 günü Ankara’da toplandı.

Duyuru ve hazırlık süreci çok kısa olmasına rağmen Türkiye Büyük Hekim Meclisi toplantısına, yüz otuz bin hekimi temsilen, Türkiye’nin dört bir yanından gelen iki yüz ellinin üzerinde hekim katıldı.

Başta tabip odalarının ve uzmanlık derneklerinin Başkan ve yöneticileri, TTB Büyük Kongre Delegeleri, kol/komisyon/çalışma grubu üyeleri, tabip odası aktivistleri, çok sayıda tıp öğrencisi olmak üzere bütün hekimlerin katılımına açık olan toplantının tek gündem maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan Sağlık Torba Yasa Tasarısını oldu.

Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin sabah oturumunda,  ilk olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri ertelenmiş olan Sağlık Torba Yasa Tasarısını görüşülerek oylandı.

Oylama sonucu:

• Son haliyle artık “Tam Gün”le hiçbir ilişkisi kalmayan,
  • Ve fakat kamuda çalışan hekimlerin muayenehane, tıp merkezi veya polikliniklerde çalışmasını yasaklayan,
  • Öte yandan; Rektörlüklere üniversite öğretim üyelerinin, Bakanlar Kurulu’na da eğitim ve araştırma hastanelerindeki akademisyenler ve eğitim görevlilerinin % 50’sini özel hastanelere kiralama, pazarlama hakkı tanıyan,
  • “Bıçak parasını ortadan kaldırıyoruz.” bahanesiyle yaptığı düzenlemede akademisyenlere ve eğitim görevlilerine özel hastanelerde de olsa tanıdığı ikinci işte çalışma hakkını kamuda görevli diğer uzman ve pratisyen hekimlere tanımayarak onları töhmet altında bırakmaya devam eden,
  • Sülükçüye, hacamatçıya sertifika zorunluluğu getirirken işçi sağlığı ile ilgili alanda işyeri hekimliğinde sertifika zorunluluğunu delen,
  • Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı çalışan aile hekimlerine nöbet zorunluluğu getiren, bu şekilde birinci basamakta zaten yaygın olan angarya çalıştırmayı aile hekimlerinin çalışma saatlerini arttırarak genişleten,
  • Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından gayet sarih bir şekilde iptal edildiği halde hekimler, sağlık çalışanları sanki toprak kölesiymiş gibi ikamet zorunluluğu getiren,
  • Yurtiçinde okuyanı, ihtisas yapanı yıllarca mecburi hizmete gönderip yurtdışında okuyanı, üç gün bile çalışanı kayıran,
  • Dünyada eşi benzeri görülmemiş ve bu nedenle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Dünya Tabipler Birliği’ne, İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü’nden Avrupa Hekimler Daimi Komitesi’ne kadar dünyanın dört bir yanından tepkiyle karşılanan bir düzenlemeyle, diplomamızın bize verdiği yetkiyi kullanarak hekimlik mesleğimizi yerine getirmeyi “Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma” adı altında bir suça dönüştürüp 3 yıla kadar hapis ve 2 milyon TL (eski parayla 2 trilyon lira!) ceza öngören,
  • İnsanların en mahrem sağlık bilgilerini paylaşmayan hekimleri cezalandıran, paylaşma ile ilgili masrafları hekimlere, sağlık kurumlarına yükleyen,
  • Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemeyi sağlamayacak, kâğıt üzerine yazılı olmaktan öteye geçecek bir düzenleme içermeyen

SAĞLIK TORBA TASLAĞI OYBİRLİĞİYLE REDDEDİLDİ.

Türkiye Büyük Hekim Meclisi, öğleden sonraki oturumunda Sağlık Torba Tasarısı’nın bir kez daha Meclis’e gelmesi durumunda yapılacak eylem programını görüştü.

Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çağrısıdır:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dördüncü kez ertelenmiş olan

SAĞLIK TORBA TASARISINI GİDERAYAK SAKIN BİR DAHA GÜNDEME ALMAYIN!

Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin bütün tabip odalarına, bütün uzmanlık derneklerine, bütün hekimlere, bütün sağlık çalışanlarına çağrısıdır:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Büyük Hekim Meclisi’nin reddettiği Sağlık Torba Taslağı’nı bir kez daha Genel Kurul gündemine alacak olursa, görüşmelerin yapılacağı günden başlayarak

SÜRESİZ EYLEME HAZIR OLALIM!

Kamuoyuna duyururuz.

TÜRKİYE BÜYÜK HEKİM MECLİSİ