DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB iş bıraktı

Hekimler Baskı Ve Şiddete Karşı Alanlardaydı

Taksim Gezi Parkı direnişinin polis şiddeti ile bastırılmaya çalışılması DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından 17 Haziran Pazartesi günü tüm yurt genelinde iş bırakma eylemi ile protesto edildi. TTB’nin çağrısıyla İstanbul, Ankara İzmir başta olmak üzere birçok ilde hekimler alanlara çıkarak AKP saldırganlığına karşı seslerini yükselttiler.

Ankara’da hekimler ve sağlık çalışanları Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesinde toplandı. Burada bir konuşma yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Özden Şener, Başbakan’ın miting konuşmalarında ortamı sakinleştirmeyi değil, germeyi tercih etmesine tepki göstererek “Türkiye’de yer yerinden oynarken, tansiyonu düşürmekle görevli 1 numaralı kişi, %50’nin %50’den büyük olduğunu kanıtlamaya çalışıyor” diye konuştu.
TOMA’lardan vatandaşların üzerine sıkılan suya biber gazı karıştırıldığını, İstanbul Valisi’nin de bu konu hakkında “kimyasal değil ilaçlı su” diye açıklama yaptığını hatırlatan Özden Şener, biber gazının kimyasal olduğunu vurgulayarak, “Bu gaz göz yaşartıcı gaz diye masumlaştırıcı bir ifade kullanılsa da, bu ancak anaların gözlerini yaşartır, insanları öldürür” dedi.
Hekimler ve sağlık çalışanları daha sonra “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Hükümet İstifa” yazılı pankartlarla buluşma noktası olan Kolej meydanına doğru yürüyüşe geçti. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB bileşenlerinin Kolej meydanında toplanmasının ardından ise Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Kızılay’a doğru yüründü ancak kitlenin Kızılay meydanına girmesi Mithatpaşa köprüsü yakınında polis barikatları ile engellendi.
Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine açıklama burada yapıldı, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB adına ortak açıklama okundu. TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan ise yaptığı konuşmada, polisin barikat kurarak eylemcileri engellemesini eleştirerek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Eden bulur" sözünü hatırlattı ve "Eden bulacak, mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

İstanbul’da da hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktılar ve hastane bahçeleri ve tıp fakülteleri önünde basın açıklaması yaptılar.

Hastanelerde yapılan ortak basın açıklamalarının ardından hekimler İstanbul’daki 2 ayrı buluşma noktasında; Tünel ve Şişli’de bir araya geldiler. TTB ve İstanbul Tabip Odası yöneticileri DİSK üyelerinin bulunduğu Şişli noktasında, “Gezi Parkı’nı Savunmak Yaşamı Savunmaktır” pankartı arkasında yerlerini aldılar. Şişli’den Taksim’e yürümek isteyen kortejin önü Pangaltı’da polis tarafından kesildi. Pangaltı’da bir süre oturma eylemi yapılmasının ardından basın açıklaması okundu. Tünel’de buluşan KESK ve TMMOB üyelerinin de Taksim’e yürüyüşü polis tarafından engellenirken burada da bir süre oturma eylemi gerçekleştirildikten sonra ortak basın açıklaması okundu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan bir konuşma yaparak Hükümet'in halkın demokratik talep ve tepkisi karşısındaki sert tutumunu eleştirdi.

İstanbul Tıp Fakültesi bahçesindeki iş bırakma eyleminde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, sokağa çıkan insanların tek taleplerinin özgürlük, barış ve insanca bir yaşam olduğunu hatırlatarak, buna karşın hükümetin ileri demokrasiden bahsederken özgürlük isteyen binlerce insana biber gazı ve plastik mermiyle saldırmasını eleştirdi.

İzmir’de hekimler ve sağlık çalışanları bulundukları hastanelerin bahçesinde oturma eylemi ve basın açıklaması yaptılar. Miting ise Konak Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Akşam saatlerinde ise hekimler İzmir Tabip Odası önünde toplandı ve Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na gidildi.

Mardin’de KESK binası önünde toplanan işçi ve emekçiler Karayolları parkına kadar sloganlarla yürüdü. Burada bir konuşma yapan Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım, “Dünyanın hiç bir demokratik devletinde, savaş ortamında bile; tek derdi hastalara bakmak olan sağlıkçılara saldırılmamıştır. Oysa son olaylarda, sağlığı tehlikede olanlara yardıma koşan sağlıkçılar adeta taraf ve hedef haline getirilmiştir. İnsanlar yasal tahkikata uğrarız korkusu ile resmi merkezlere başvurmaktan kaçınmış, bu insanların tedavi olmaları engellenmiştir” dedi.

Manisa’da ise hekimler Manolya meydanında toplandı. Burada Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Şahut Duran, TTB Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan’ın tüm hekimlere gönderdiği iş bırakma çağrısını okudu.