Ortadoğuya Dair Hiçbir Stratejik Derinlik Reyhanlı'da Öldürülen Yurttaşlarımızdan Değerli Olamaz!

altTürk Tabipleri Birliği (TTB) heyeti DİSK, KESK ve TMMOB başkanları ile birlikte Reyhanlı ve Antakya’da acıları paylaştı, savaş karşıtı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı!

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof.Dr. Özdemir Aktan, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ve Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Selim Matkap Hatay-Reyhanlı’ya giderek, şehri fiziken ve ruhen parçalayan bombaların patlatıldığı mekanları inceledi. Heyet ölen yurttaşlarımızın taziye evlerine de giderek başsağlığı dileğinde bulundu.

altArdından Reyhanlı Devlet Hastanesi ziyaret edilerek Başhekim Dr. Alpay Özkaya ile Reyhanlı’da yaşananlardan sonra sağlık hizmetlerinde aksama yaşanıp yaşanmadığı, yaralıların durumu ve hekimler ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılar değerlendirildi. Hekimlerin çok ağır şartlarda hizmet sunmakta oldukları, patlamalardan sonra her afet durumunda olduğu gibi insanların kenti terk etme eğilimine girdiği bölgeye hekimlerin ve sağlık çalışanlarının normalden daha fazla yöneldikleri ve bunu gönüllü yaptıkları ifade edildi. Onlarca ağır yaralı yurttaşımızın ilk ve yaşamsal müdahalelerinin yapıldığı hastanede büyük özveri ile çalışan arkadaşlarımızın görevlerini sürdürdüğü aktarıldı. İlçede çalışan tüm hekimlerin, Reyhanlı ve hatta Hatay halkıyla aynı psikolojiyi paylaştığı; yani umutsuz, karamsar ve yaşam enerjilerinin ellerinden alınmış olduğu gerçeği ile karşı karşıya kaldıkları gözlendi.

Türk Tabipleri Birliği olarak gerek başhekime gerekse halen hastane acilinde görevi başındaki hekimlere “her zaman yanlarında olduğumuzun bilinmesini ve sorunlarının duyurulması ve çözülmesi konusunda çaba harcayacağımız” sözü verildi.

alt

TTB heyeti ağır yaralı Dr. Adil Sünger’i tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti .

Reyhanlı’daki ilk patlama sonrasında çocukları adına endişeye kapılıp dışarı çıkan Dr. Adil Sünger patlayan ikinci bomba ile ağır yaralanmış ve bilinci kapalı olarak tedavi altına alınmıştı. Reyhanlı’da özel bir tıp merkezinde dahiliye uzmanı olarak görev yapan ve “her iki elde damar ve tendon kesileri ve işitmede zorluk” yaşayan meslektaşımızı tedavi sürecinin” devam ettiği özel Hatay Defne Hastanesinde ziyaret ettik. Tüm hekimler adına geçmiş olsun dileklerimizi ilettiğimiz meslektaşımızın hayati tehlikeyi atlatmış olması ve sağlık durumunun iyiye gitmekte olması bizleri sevindirdi.

Antakya’da tüm emek ve meslek odaları ile “REYHANLI İÇİN YASTAYIZ” eylemi gerçekleştirildi.

altTTB, DİSK, KESK ve TMMOB başkanları ile birlikte 16 Mayıs Perşembe günü saat 18.00’de kurumların Antakya’daki üyelerinin katılımıyla kalabalık ve coşkulu bir eylem gerçekleştirildi. Başkanların konuşmalarında Reyhanlı halkına başsağlığı dileklerini ve dayanışma duygularını öne çıkardıkları görüldü. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Aktan, “Reyhanlı için yasta ama barış için dimdik ayaktayız. AKP hükümetinin Ortadoğu’da savaşları destekleyen politikalarının ve halkları birbirine düşüren, mezhep çatışmasına zemin hazırlayan söylem ve etkinliklerinin faturasını Reyhanlı’daki masum halka çıkarmaya kimsenin hakkı olmadığını ifade etti. Savaş karşıtı mücadelenin ülkenin her yanına taşınması gerektiğini ve güçlü, etkili ve savaş politikalarını durduracak bir savaş karşıtı kampanyaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Sağlığın kavram olarak da savaş ve çatışma ortamıyla uyuşmayacağı ve halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Dr. Aktan, toplum sağlığı için de barış talebinin savunucusu olacaklarını vurguladı.