Edirne Tabip Odası, Kanser Hastası Dilek Özçelik'e 'Dilenci Muamelesi' Yapılması İle İlgili Açıklama Yaptı

alt“Binlerce Yurttaşımız Temel Sağlık Hizmetlerine Ulaşamıyor”

Edirne Tabip Odası, bulamadığı ilaç için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan yardım isteyen ancak Bakan’ın cebine para koyması üzerine “Ben dilenci değilim" diyerek parayı geri iade eden kanser hastası Dilek Özçelik"in durumu ile ilgili açıklama yaptı.

Bakan Bayraktar’a kanser hastası Dilek Özçelik’e yaptığı "dilenci muamelesi" büyük tepkilere neden olmuş, Dilek Özçelik’in durumu, Türkiye"de bazı kanser ilaçlarının hala eczanelerde bulunmadığı gerçeğini ortaya çıkarmıştı. Tepkiler üzerine ise Özçelik’in kullandığı ilaca SGK tarafından provizyon verildi.

Edirne Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, “Dilek Özçelik olayı ile sağlık sisteminin ne kadar sorunlu olduğu bir defa daha ortaya konmuş oldu” denilerek, tabip odalarının buna benzer pek çok olayın yaşandığını defalarca dile getirdiği ancak sorunun görmezden gelindiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlığın hızla ticarileştirildiği, SGK’nın Temel Teminat Paketi uygulaması sayesinde zaman içinde pek çok ilacın, tıbbi araç-gerecin ödeme kapsamı dışına çıkarıldığı sık sık gündeme getirildi, ancak görülmek istenmedi, habere değer bulunmadı. Geldiğimiz bu noktada biliyoruz ki yurttaşlar sağlık hizmeti alırken yaklaşık 11 kalem katkı payı ödemek durumunda kalıyorlar. Basında sağlık denince akla ambulans helikopterler geliyor. Oysa binlerce yurttaşımız temel sağlık hizmetlerine ulaşamıyor. Nihayet ilimizde yaşanan son olayda Şehircilik Bakanı’ndan yardım isteyen Dilek Özçelik adlı lenfoma hastasına Sayın Bakan’ın dilenci muamelesi yapması, uzun zamandır yaşanan temel sıkıntıları bir anda ülke gündemine taşımış oldu. Edindiğimiz bilgiye göre Sayın Dilek Özçelik üniversite hastanemizin hematoloji bölümünde tedavi altına alınmış. Edirne Valiliği’nin devreye girmesiyle ilaçları sağlanmış ve tedavisi başlanmış. Ancak bu ülkede Dilek gibi milyonlarca yurttaşımızın nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti alamadığını biliyoruz. Giderek ticarileşen bu sağlık sistemiyle bu yurttaşlarımızın sorunlarının çözülemeyeceğini bir kez daha tekrarlıyoruz. Çözüm; genel bütçeden finanse edilen, herkese nitelikli ve eşit sağlık hizmeti sunacak düzenlemelerin hızlıca yapılmasıdır. Aksi durumda ne yazık ki sorun derinleşecek ve çözümü olanaksız hale gelecektir. Bu fırsatla konunun ülke gündemine gelmesine katkı sağlayan Sayın Dilek Özçelik’e acil şifalar diliyoruz.”