Kocaeli Tabip Odası 'Kelepçeli Ameliyat' hakkında inceleme başlattı

altKocaeli Tabip Odası, 6 Aralık 2012 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde manşetten verilen “Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan avukat Bayır’a yönelik bir insanlık ayıbı yaşanıyor. Kelepçeyle ameliyata” başlıklı haberin ardından konu ile ilgili inceleme başlattı.

Türk Tabipleri Birliği olarak, kelepçeli muayene ve tutuklu ve hükümlülerin tedavi süreçlerine ilişkin uluslararası etik bildirgeler ve ilkeler çerçevesinde hekimlik pratiğimizi yürütmek konusunda son derece hassas olduğumuzu bir kez daha yineleriz.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 2.5 yıldır tutuklu olan avukat Cevdet Bayır’ın eşi Menekşe Yılmaz Bayır, eşinin çürüyen tek böbreği yüzünden ameliyat için götürüldüğü hastanede yatağa kelepçelenmek istendiğini belirtti.

Menekşe Bayır, eşinin böbrek hastası olduğunu ve geçen haftalarda tek böbreğinin alınması için ameliyata götürüldüğünü anlattı. Eşinin, ameliyatı için yatağa kelepçelemek istendiğini dile getiren Bayır, “Narkozdaki bir hastayı yatağa kelepçelemek niye? Tek organı alınmış, acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan bir hastayı hangi aile, hangi örgüt kaçırmak isteyebilir ki bu kadar paranoyaya kapıldılar” dedi. Menekşe Bayır şu bilgileri verdi: “Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesi’nde mahkûm koğuşu olmadığı için doktorlar, mahkûm koğuşu olan ‘Kartal Devlet Hastanesi’ne sevk edelim’ diyorlar. Cezaevi idaresi yatakta kelepçelenmeyi kabul etmediği için sevk olamayacağını, tedavisini yaptırmayacaklarını söylüyor. Eşimse Kocaeli Tıp Fakültesi’nde kendisi hasta ve cezaevi koşullarında olmasına karşın, hastanede durumu çok kötü olan bir kadın hastayı başka yere götürüp odasının mahkûm koğuşu olarak kullanılması teklif edildiğinde o hastayı mağdur etmemek için bunu kabul etmiyor. Böbrek hastası olduğundan sık sık tuvalete çıkması gerekiyor. İdare, görüş sırasında tuvalet ihtiyacını karşılamak için çıkarsa tekrar görüş odasına giremeyeceğini, koğuşuna götüreceklerini söylüyor.”