HDP Diyarbakır Mitingine Yapılan Saldırıyı Kınıyoruz!

HDP DİYARBAKIR MİTİNGİNE YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ!

HDP Diyarbakır Mitingine Yönelik Bombalı Saldırı Sonucu Yaralanan Yurttaşların Sağlık Durumları

Genel seçime 48 saatten az bir süre kala, Halkların Demokratik Partisi’nin düzenlediği Diyarbakır mitingine katılan yurttaşları hedef alan bombalı saldırı, halkların kardeşliğini ve demokrasiyi hedefine alan hain bir saldırıdır. Otobüslerin yakılması, parti bürolarına yönelik saldırılar, milletvekili adaylarını hedef alan yaralamalar kabul edilemez bir hal almış ve yaşananlar Türkiye siyasi tarihine kara harflerle kazınmıştır.

6 Haziran 2015 saat 16:30 itibari ile bölgedeki meslektaşlarımız ve Diyarbakır Tabip Odası’nın ilettiği bilgiler ışığında sağlık durumuna ilişkin veriler aşağıdadır.

Patlama bölgesinde bulunan yaralıların ilk müdahalesi miting alanındaki gönüllü sağlıkçılar ve halk tarafından yapılmıştır. Tanıkların ifadelerine göre, patlamayı takiben 25-30 dakika boyunca bölgeye ambulans gelmemiş, yaralıların sağlık merkezlerine nakli sivil araçlar ile sağlanmıştır. Ayrıca miting alanından uzaklaşmaya çalışan silahsız yurttaşlara yönelik polis müdahalesi yaralı sayısını ve mevcut yaralıların sağlık durumlarının ciddiyetini arttırmış görünmektedir.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi olarak, yurttaşlarımızın hayatına ve sağlığına mal olan bu saldırıyı nefretle kınıyor, saldırıyı düzenleyenlerin ve sorumluların bir an evvel ortaya çıkarılarak yargılanmasını istiyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere, halkımızı her türlü şiddet olayına karşı temkinli olmaya ve şiddete şiddet ile karşılık vermemeye önemle davet ediyoruz.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ’NİN DİYARBAKIR MİTİNGİNİ HEDEF ALAN BOMBALI SALDIRIDAN ETKİLENEN YURTTAŞLARIMIZIN SAĞLIK DURUMLARI

DİYARBAKIR TABİP ODASI VE HEKİMLERDEN DERLENEN VERİLER

Hastane/Sağlık Merkezi

Başvuran Hasta

Sayısı

Yatarak tedavi gören hasta

Ayaktan Tedavi Gören

Ölüm

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi

Özel  Hastane -1

Özel  Hastane -2

Özel  Hastane -3

Özel  Hastane -4

Özel  Hastane -5

Toplam

Ulaşabildiğimiz verilere göre;

3 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir.

Toplam 408 yurttaşımız değişen nedenlerle ve derecelerle yaralanmıştır.

Hayatını kaybeden yurttaşlarımızdan 50 yaşında, erkek olan N.K. patlamanın etkisi ile her iki bacağının kopması suretiyle olay yerinde hayatını kaybetmiştir.

Olay yerinde ilk yardım uygulayan sağlık ekiplerinin ifadelerine göre, patlama alanında çok sayıda kopmuş uzuv ve organ parçası tespit edilmiştir.

Ağır yaralananların büyük bir kısmı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nakledilmiş olup, bu yaralıların birinde her iki uzvun ampute olduğu (koptuğu) tespit edilmiştir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakımında hayati tehlikesi devam eden ve solunum cihazına bağlı takip edilen 5 yaralı bulunmaktadır.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde kol ve bacak kemiklerinde kırık nedeniyle tedavi gören çok sayıda yaralı mevcuttur. Bunun yanında, yaralıların çoğunda patlamanın neden olduğu ısı ve kimyasal etkiye bağlı olarak ikinci derece yanık lezyonları izlenmiş olup, bazı yaralıların tedavisi yanık ünitesinde devam etmektedir.

Miting alanına yayılan kopmuş uzuv parçaları 112 ekiplerince toplatılmış olup, bu uzuv ve organ parçalarının akıbeti ve  kimliklendirme çalışmalarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamış olması kaygı vericidir.