Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi gören akciğer kanseri olan koronavirüslü bir hastanın hayatını kaybetmesi sonrasında hasta yakınları Dr. Esra Ersöz Genç'e saldırdı. Kadın doktoru oksijen tüpüyle kovaladı. Hekim ve sağlık çalışanlarının bile kontrollü ve özel koruyucu ekipmanla girdiği bölgeye topluca girip, camlara ve tıbbi cihazlar zarar verildi.”

Türk Tabipleri Birliği olarak açıkça ifade ediyoruz; bu akıl tutulması, bencillik, nereden alındığı bilinmeyen özgüven ve cezasızlıktan alınan cesaret gerekli yaptırımlara uğramaz, en etkili ağızlardan tutum alınmaz ise bu ülkede hekimlik yapılamaz, sağlık hizmeti sunulamaz demektir.

Sağlıkta şiddet salgın ortamında sağlıkçılara jest olarak yasa çıkarmakla engellenemez. Kararlı,samimi ve net bir siyasi tutum alınmalı, ülkeyi ve sağlık ortamını yönetenler bu konuyu taktik olarak değil gerçek ve yaşamsal bir sorun olarak görüp adım atmalıdır. Bizler süslü cezaları değil caydırıcılığı olan bir işleyiş ve hukuki süreç bekliyoruz. Bu tür saldırganların örnek alınamayacağı,  yapanların pişman olacağı tutumlar bekliyoruz.

Covıd-19 ortamında kendisinin ve yakınlarının hayatını da riske alarak görev yapan genç bir kadın hekime bu saldırının yapılması, Covıd-19 hastalarının tedavi gördüğü bölümde bütün hastaları da riske sokarak baskın yapılabiliyor olması, Covıd-19 salgını sonrasında biz hekimleri ve sağlık çalışanlarını nasıl bir ölümcül tablonun beklediğinin habercisidir.

Öncelikle gerek hekim ve sağlık çalışanlarında yarattıkları fiziksel ve ruhsal travmalar gerek hastaneye ve hastalara verdikleri zarar gerekse de salgın ortamında topluma verecekleri virütik ve kültürel tahribat dikkate alınarak bu saldırganların etkin biçimde cezai yaptırıma tabi olmalarını bekliyoruz.

Başta Dr. Esra Ersöz Genç olmak üzere Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde görev yapan bütün meslektaşlarımıza ve sağlık çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yalnız olmadıklarının ve sağlıkta şiddeti el birliği ile bu ülkenin gündeminden çıkarmaya kararlı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi