Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 31’incisine Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer konuk oldu.

COVID-19’u en başından bu yana kalp damar hastalığı olarak ifade ettiklerini belirten Başer, virüsün damar sistemini tuttuğunu ve damar içyüzü iltihabına neden olduğunu söyledi. Virüsün ayrıca pıhtılaşmayı da artırdığını vurgulayan Başer, kandaki pıhtılaşmanın vücuttaki tüm organları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi. Başer, kalp kası iltihabının da virüse bağlı olarak ortaya çıktığını açıklarken, COVID-19’un inmeleri ve kalp krizlerini tetiklediğini; kalp yetmezliğine, ritim bozukluğuna,  yüksek tansiyona, çarpıntılara neden olduğunu belirtti. Hastalığın şekline göre tedavileri düzenlediklerini belirten Başer, COVID-19’un atlatılmasının ardından kalp hastalarını düzenli bir biçimde gözlemlediklerini söyledi.

İlaçların ve rutin kontrollerin önemine değinen Başer, pandemi sürecinde yaşanan kalp krizlerini “COVID-19’a bağlı kalp krizleri” olarak değerlendirdi. Başer, tansiyon, kolesterol ve kan şekerinin düzenlendiğinde; kilo verildiğinde hastaların çok daha iyi korunduklarını söyledi. Başer, konuşmasında aşılamanın önemine de değinerek “Burada COVID-19’dan korunmak temel amacımız olmalı. Aşıyla birlikte hastalarımız, sadece hastalıktan değil, ileride yaşanması muhtemel sağlık problemlerinden de korunmaktadır. Aşıya muhakkak sıcak bakılmalı, çünkü COVID-19 bize daha çok zarar veriyor” dedi.

Bengi Başer, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

• En önemli amacımız COVID-19’dan korunmaktır, bunun için aşı çok önemli bir araçtır. Aşı olmalı ve diğer koruyucu önlemlere uymalıyız.
  • COVID-19 bir kalp damar rahatsızlığıdır, kalp ve damarlarla ilgili birden çok problemlere neden olmaktadır.
  • Kalp ve damarlarda yaşanan problemler diğer organları yakından etkilemektedir.
  • COVID-19, kalp krizlerine, kalp çarpıntılarına, kalp kası iltihaplarına, ritim bozukluklarına, damar tıkanıklıklarına, yüksek tansiyona neden olmaktadır.
  • Kalp hastalarının haftada en az 150 dakika yürümeleri gerekmekte, çünkü yürüyüş damarı koruyan en öneli aktivitelerden biridir. Hastalarımız düzenli yürüyüşlerini aksatmamalıdır.
  • COVID-19 sürecinde obezite, hastalığın ağır geçirilmesine veya hastanın kaybına neden olmaktadır. Kalp hastalarının kilo kontrollerini yaptırmaları şarttır.
  • Kronik hastalığı olanlar, hekimlere başvurmalı, önlemleri alarak hastanelerde kontrollerini yaptırmalılar.