Basın Konseyi, Türk Tabipleri Birliği’nin başvurusu üzerine, 3 Ocak 2017 tarihli baskısında yer alan “Kandil’in Sesi Tabip Odası Kapatılsın” haberiyle ilgili olarak Yeni Akit gazetesi Sorumlu Yazı İşleri müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu ve haberi yazan muhabir Harun Sekmen’i “kınama” kararı aldı. Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Yeni Akit gazetesini Basın Meslek İlkelerinin dört temel prensibine aykırı hareket ettiği tespitinde bulundu.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, 3 Ocak 2017 tarihli "Kandil'in Sesi Tabip Odası Kapatılsın" başlıklı sürmanşet-haber nedeniyle Yeni Akit gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu ve muhabir Harun Sekmen'e, Basın Meslek İlkeleri'nin "kuruluşları küçük düşüren ve iftira niteliği taşıyan ifadeler" hakkındaki 4. maddesi, "yargı kararıyla belirlenmedikçe, hiç kimse suçlu ilan edilemez" diyen 9. maddesi, "yasaların suç saydığı eylemlerin makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemeyeceğini" söyleyen 10. maddesi ve "cevap ve tekzip hakkı"na aykırı tutumlar nedeniyle Basın Meslek İlkeleri'nin 16. maddesi uyarınca oy birliğiyle "kınama" kararı verildiği belirtildi.

Basın Konseyi’nin kararında şu gerekçelere yer verildi:

- Şikayete konu haberde “devlet ve millet düşmanı”, “terör örgütü PKK’nın arka bahçesi haline gelen”, “bir mesleki yapılanmadan ziyade aşırı sol örgütlerin propaganda merkezi gibi çalışan”, “PKK propagandası yapan”, “Kandil ağzıyla yazan” ve “PKK’nın katlettiği doktorlar karşısında üç maymunu oynayan” gibi ağır ithamlarda bulunulmuştur.

- Türk Tabipleri Birliği “Devlet ve millet düşmanlığı konusunda sicili kabarık” ifadesini karşılayacak herhangi bir soruşturma, kovuşturma veya mahkeme kararı bulunmadığını beyan etmiştir.

- Haberde, makaleye imza atan TTB yönetici ve üyeleri isimleriyle sıralanarak hedef gösterilmiştir.

- Haberin çıktığı gün yapılan tekzip talebine muhabir Harun Sekmen tarafından TTB’ye gönderilen 8 maddelik “koşullu tekzip” uygulamasıyla karşılık verilmiş, Basın Meslek İlkeleri’nde yer alan “cevap ve tekzip temel hakkı” şarta bağlanmıştır.

- Tekzip koşulu olarak sunulan soru listesinde habere konu makale ile ilgisi olmayan başlıklara yer verilmiş, Türk Tabipler Birliği’ne “kanun ve mevzuatta” olmayan ifadeleri kullandığı iddiasıyla hesap sorulmuş, internet sitesinde yer alan içerik tercihleriyle ilgili bir nevi “savunma” istenmiştir.

- Ayrıca, makalede tanıklığına başvurulan kişinin kimliğinin açıklanması istenmiştir.

- Tekzip yayımlanmadığı gibi yeni bir haberle bu koşullar listesinde geçen sorulara yer verilmiş ve yine suç isnadında bulunulmuştur.

- TTB, tekzibi konu eden habere de tekzip yazısı göndermiş, ancak dikkate alınmamıştır.

Basın Konseyi'nin kararı için tıklanyınız...