Dr. Fikret Hacıosman’ın 2 Ekim 2018 günü, görev yaptığı hastanede eski bir hastasının silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmesi sağlık camiasını ve hekimleri yasa boğdu. Hacıosman’a yönelik saldırı, sağlık alanında şiddetin artmasına yol açan politikalar ve onca acı olaya rağmen yetkililerce çözüme yönelik adım atılmaması tabip odalarının öncülüğünde 3 Ekim 2018 günü Türkiye çapında gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla protesto edildi.

İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) çağrısıyla, Dr. Fikret Hacıosman’ın katledildiği Medicana Hastanesi bahçesinde saat 13.00’de gerçekleştirilen basın açıklamasına TTB İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, İTO Yönetim Kurulu üyeleri, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı. Açıklamayı İTO Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu okudu.

TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz burada yaptığı konuşmada, sağlıkta giderek artan şiddetle ilgili olarak başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere defalarca çağrıda bulunduklarını anımsatarak, yetkililerin duyarsızlığına tepki gösterdi.

Artık Yeter! Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!

Ankara’da, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası’nın (ATO) çağrısıyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesi heykel önünde biraraya gelen hekimler ve sağlık çalışanları, “Artık Yeter! Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!” yazılı pankart taşıdılar. TTB Merkez Konseyi üyeleri Prof. Dr. Çetin Atasoy, Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Gülriz Erişgen, Dr. Mübetcel İlhan, ATO Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, ATO Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç, ATO Yönetim Kurulu üyesi Arif Müezzinoğlu, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Atilla Stephan Ataç, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültelerinden öğretim üyeleri, hekimler ve sağlık çalışanlarının katıldığı basın açıklamasına HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz de destek verdi. Açıklamayı, TTB Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Çetin Atasoy okudu.

TTB’nin aklı ve yüreği hekimlerledir

Atasoy, “Tabip odalarının ve Türk Tabipleri Birliği’nin aklı ve yüreği hekimlerle birliktedir. Sağlıkta şiddetin kanıksanmasını kabul etmeyeceğiz ve onu durdurana kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. Sorunu ve çözüm yollarını ele almak için, daha önce defalarca yanıtsız kalan, TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile acil görüşme talebini kamuoyu önünde tekrarlayan Atasoy, sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM’ye sunulan yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

Necdet İpekyüz de konuşmasında, yaşamı savunan, yaşamın ve sağlığın korunması için gece gündüz çaba harcayan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hunharca katledilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, buna ortam yaratanları ve hekimleri hedef gösterenleri kınadı.

Adana, Adıyaman, Antalya, Afyonkarahisar, AydınBalıkesir, Batman, Bolu-Düzce, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, DenizliEdirne, Eskişehir, Gaziantep-Kilis, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kırklareli, Kocaeli, KonyaManisa, Mardin, Mersin, MuğlaOrduSamsun, ŞanlıurfaTekirdağ, TokatVan-Hakkari Tabip Odaları’nca düzenlenen basın açıklamalarında da sağlıkta şiddet ve Dr. Fikret Hacıosman’a yönelik saldırı lanetlendi. Ortak açıklamada, “Kamu idaresi harekete geçmek için kaçımızın ölmesini beklemektedir” denildi.

Dr. Fikret Hacıosman gözyaşları eşliğinde uğurlandı

İstanbul’daki basın açıklamasının ardından, hekimler ve sağlık çalışanları Dr. Fikret Hacıosman'ın cenaze namazının kılınacağı Mehmet Ülker Camii’ne sessiz yürüyüşe geçtiler. Dr. Fikret Hacıosman’ın naaşı, ikindi namazını izleyen cenaze töreninin ardından, yakınları, çalışma arkadaşları, meslektaşları ve tüm sevenlerinin gözyaşları eşliğinde Küçükçekmece Yeni Kanarya Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ortak açıklama için tıklayınız.