Burdur Devlet Hastanesi’nde 25 Mayıs Cumartesi günü 08.00-12.00 ile 12.00-16.00 seansında diyalize giren hastalardan bazıları baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvurmuştur. Hastaneye gelemeyecek durumdaki hastalar ise ambulanslarla hastaneye getirilmiştir. O gün içerisinde diyaliz merkezinde tedavi olan 33 hastanın 23’ü Antalya’da, 6’sı Afyonkarahisar’da, 3’ü Isparta’da, 1’i de Denizli’de tedaviye alınmıştır. Bu hastalardan ilk önce 14’ü entübe edilmiş, entübe edilen hastalardan 11’i normal solunuma başladığı için entübasyondan ayrılmış, 3’ünün entübe vaziyette tedavisine devam edilmiştir.

Entübe olan üç hasta, önceki gün ve bugün hayatını kaybetmiştir. 30 hastanın ise tedavisi devam etmektedir.

Türk Tabipleri Birliği olarak, olayın başlangıcından itibaren bu sağlık skandalı takip edilmektedir. Bugüne kadar sağlık müdürlüğü, valilik ve Sağlık Bakanlığı ile görüşme çabalarımız sonuçsuz kalmıştır.

Sağlık Bakanlığı diyaliz hastalarını ve toplum sağlığını tehlikeye atan bu durum hakkında kamuoyuna henüz yeterince bilgilendirici bir açıklama yapmamıştır.

Denetim çalışmaları aşağıdaki şekilde tanımlanmış ancak bu elim olay yazılarda kaldığını göstermiştir.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Sağlık Kalite Standartları / Hastane (Sürüm 6.0)

TTB olarak vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, şu an tedavi görmekte olan hastalarımıza acil şifalar diliyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili olarak kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama, soruşturma ve sorumlular hakkında gerekenlerin uygulanmasını talep ediyoruz. TTB olarak konunun takipçisi olduğumuzu bildiririz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi