TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ TÜTÜN KONTROLÜ ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMA İLKELERİ

12.10.2024

I. Çalışma Grubunun Oluşturulma Gerekçesi

1. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından Türkiye’de ve Dünya’da tütün kontrolü ile ilgili çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla 14 Nisan 2014 tarihinde TÜTÜN KONTROLÜ ÇALIŞMA GRUBU (TKÇG) kurulmuştur.

II. Çalışma Grubunun Amaç ve Etkinlikleri

2. Türk Tabipleri Birliği’nin çalışmalarına katkı sunmak amacıyla;

  1. Dünya’da ve Türkiye’de tütün kullanımı ile ilgili güncel duruma ilişkin tespitler yapmak,
  2. Tütün endüstrisi ile mücadeleye katkı sunmak amacıyla tütün endüstrisinin taktiklerini yakından izlemek ve önleyici çalışmalar yapmak,
  3. Tütün kontrolünde hekimlerin rollerine ilişkin farkındalık çalışmaları yapmak,
  4. Tütün tehdidinin boyutları ile ilgili kamuoyunda farkındalık çalışmaları yapmak,
  5. Tütün kontrolünün bütün adımları ile ilgili bilimsel, sosyal, vb. çalışmalar yapmak,
  6. Tütün kontrolünün interdisipliner bir bakış açısıyla sürdürülebilmesi için gerekli iş birliklerini kurmak ve sürdürmek,
  7. Tütün kontrolünün uluslararası boyutuna katkı sunmak amacıyla diğer ülke tabip birlikleri ile iş birliği yapmak.
  8. Kamu otoritesini bilimsel kontrol ilkelerinin gereklerini yerine getirmesi için motive etmek.
  9. Kamu yararını gözeten bağımsız sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmak.

III. Çalışma Grubunun Oluşumu ve Çalışma Yöntemi

3. Çalışma grubu üyeleri; TTB Merkez Konsey temsilcisi, TTB-UDEK temsilcisi, TTB kollarının temsilcileri ve Tabip Odası temsilcilerinin yanı sıra, çalışma grubunun çalışmalarına katkı sunabilecek TTB’nin kurumsal yapısı içinden ve/veya dışından belirlenen kişilerden oluşur.

Çalışma grubu üyeleri arasından beş kişilik bir yürütme kurulu seçilir. Yürütme kurulu, toplantıların organizasyonu, gündem önerilerinin geliştirilmesi, çalışma takvimi, vb. işlerden sorumludur. Tüzel kimliği temsil etmeyen kişilerin çalışma grubuna davet edilmesi çalışma grubu yürütmesinin teklifi ve Konsey’in onayıyla yapılır.

Yürütme Kurulu üyeleri arasından Merkez Konsey üyesi olmayan bir kişi Çalışma Grubu Sözcüsü olarak seçilebilir. Ayrıca yürütme kurulunda yer alan 1 üyenin dış ilişkiler, 1 üyenin uzmanlık dernekleri, 1 üyenin de medya sorumlusu olarak katkı sunması sağlanabilir.

Çalışma grubu, TTB içerisinde yer alacak diğer kol ve komisyonlarla eşgüdüm içinde çalışmaya özen gösterir. Bu amaçla TTB’nin yaptığı geniş katılımlı toplantılara yönelik içerik hazırlıkları yapar, TTB açısından çalışma grubunu ilgilendiren konularda rol ve sorumluluk alır.

IV. Yürürlük

4. Çalışma İlkeleri TTB Merkez Konseyi tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.