Hamile hekime şiddet

Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Servisi'nde görevli Uzman Hekim Selva Köylüoğlu, poliklinikte üç kadın tarafından darp edildi. Kadınlar yakalanarak ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürülürken darp edilen hamile hekime üç gün iş göremez raporu verildi.

Poliklinikte hastasını muayene ederken sıra almadan çocuğunu muayene ettirmek isteyen kadınlar tarafından darp edildiğini söyleyen Dr. Selva Köylüoğlu, yaptığı açıklamada, “Ben hastamı muayene ederken muayene sırası olmayan üç kadın yanlarındaki bir çocukla içeri girerek muayene olmak istediklerini söylediler. Ben de ‘görüyorsunuz hasta muayene ediyorum. Siz bilgisayardan giriş yaptırarak öyle muayene olabilirsiniz’ dedim. Bunun üzerine sinirli bir şekilde bana bağırarak ‘bizim çocuğa bakmak zorundasın’ dediler. Bilgisayarımın monitörüne sertçe vurdular. Yakınıma gelerek ellerindeki çantayla yüzüme vurdular. Dışarı çıkmaları söyleyerek güvenliği çağırdım. Beyaz Kod vererek şikayetçi oldum. Ben on haftalık gebeyim. Çocuğuma bir şey olmasından çok korktum” dedi.

Hekimler bunu hak etmiyor

Köylüoğlu, “Ben gerçekten özveriyle çalışıyorum. Her gün 75-80 hastaya bakıyorum. Nöbet tutuyorum. Bu saldırıyı hiçbir şekilde hak etmediğimi düşünüyorum. Hiçbir hekimin de bunu hak etmediğini düşünüyorum. Böyle olmamalı, çok üzgünüm” diye konuştu.

Adana Tabip Odası'ndan destek

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Adana Tabip Odası eski Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ile Dr. Kasım Mungan saldırıya uğrayan Uzman Hekim Selva Köylüoğlu’na destek ziyaretinde bulundular.

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan şöyle konuştu:

“Doktor hanımın başına gelen olay ilk değil ama son olmasını diliyoruz. Ucu ölüme kadar varan psikolojik, fiziksel şiddetin örneğini yaşadık. Bir hasta yakınının sıra almadan, özürsüz, hem sözel hem fiziksel hem de psikolojik şiddet uygulaması affedilemez. ‘Sağlıkta Dönüşüm’le beraber sağlık sistemi öyle bir noktaya geldi ki yaptığınız hizmetin kalitesi değil, sayısı önemli oldu. Hastanın sorununu çözmeniz değil, kaç hasta baktığınız önemli hale getirildi. Sağlığın bir meta gibi, alınır satılır bir malzemeymiş gibi gösterilmesi biz hekimleri bu günlere getirdi. Sistemin bozukluğu hekime mal edilmeye çalışılıyor.

Şiddete uğrayan hekimlerin sayısı akılda kalmayacak kadar artmıştır. Kendisi de hekim olan Sağlık Bakanı’nı şiddeti önleyici tedbirler alması için bir kez daha göreve davet ediyorum. Ayrıca acaba eşi de doktor olan başbakanımızın eşi benzer bir muamele ile karşılaşsaydı ne tepki verirdi diye soruyorum. Dileğim bu tür olaylar karşısında onun da tıpkı şiddet eşine karşı yapılmış gibi tepki verebilecek duyarlılık ve ilgiyle sağlık çalışanlarına yaklaşabilmesidir. Saldırıya uğrayan hekim arkadaşım Selva ve bebeğine geçmiş olsun diyerek böyle bir olayın tekrar yaşanmamasını diliyorum.”