Avustralya Tabipler Birliği Türkiye'deki Hekimlere Desteğini Açıkladı

Avustralya Tabipler Birliği (AMA) bir Federal Konsey kararı alarak Türkiye'deki hekimlere yönelik baskıların sona erdirilmesini talep etti.

TC Hükümetine çağrıda bulunan AMA, geçen yıl İstanbul’daki protestolar sırasında göstericilere acil tıbbi yardımda bulundukları gerekçesiyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyelerine karşı açılan davanın hemen sona erdirilmesini istedi.

AMA Başkanı Dr. Steve Hambleton bir açıklama yaparak Dünya Tabipler Birliği'nin bu konudaki karar ve açıklamalarını yerinde bulduklarını, Türkiye Hükümeti’nin hekimlerin ihtiyacı olanlara yardım sağlamak ve insanların sağlık hakkını gözetmek gibi kutsal görevlerine saygı gösterme yükümlülüğü olduğunu belirtti.

Dr. Hambleton açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“AMA Türkiye’deki yargı mercilerinin, tıbbi tarafsızlık ve tıbbi etik gibi uluslararası ilkeleri güvenceye alması,  bu ilkeleri gözettikleri için doktorların yaptırıma maruz kalmasını önlemesi gerektiğini düşünmektedir.

“AMA ülke içinde olsun uluslararası ölçekte olsun diğer tıp kuruluşlarını Türk doktorlarını açıkça desteklemeye, tıbbi etik ve tıbbi tarafsızlık ilkelerine bağlı kalma haklarını savunmaya çağırır.

“AMA bu konuyu Avustralya Hükümeti’ne de götürecektir.”

Avustralya Tabipler Birliği'nin Türkiye'deki hekimlere yönelik baskılar hakkındaki konsey kararları şöyle:

• Türkiye’deki doktorların, hükümetten ve bakanlıklardan gelebilecek fiziksel, mesleki ya da hukuksal yaptırımların korkusu olmaksızın herhangi bir durumda hastalara, yaralılara ve durumu iyi olmayanlara tıbbi bakım sağlama haklarını kararlılıkla savunur;
  • Türkiye’de yeni kabul edilen, demokratik ya da adil sivil toplumla veya ikisiyle birden bağdaşmayan; yurttaşlara, doktorlarına ve sivil özgürlüklere zarar verecek, tamamen etik dışı yasaları kamuoyu önünde kınar;
  • bu konuyla ilgili olarak hâlihazırda harekete geçmiş bulunan benzer düşüncedeki diğer tıp gruplarına katılarak onlara destek verir; ülkelerdeki ve uluslararası plandaki başka tıp gruplarına da aynı katılma ve destek çağrısında bulunur;
  • dışişleri ve sağlık bakanları ile bakanlıkları aracılığıyla, Türkiye’nin ve Türk halkının bir dostu ve müttefiki olarak Avustralya Hükümeti’nden, Türkiye Hükümeti’ne bir çağrıda bulunarak söz konusu yasaları geri çekmesi ve mesleklerinin gereğini yerini getirdikleri için doktorların kovuşturulmasına son verilmesi tavsiyesini iletmesini talep eder.

Tüm Dünya'dan destek mesajları ileten meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunarız.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

Avustralya Tabipler Birliği açıklamasının orijinali için tıklayınız.

Avustralya Tabipler Birliği açıklamasının Türkçe'si için tıklayınız.