TTB'den 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı açıklaması

TTB Merkez Konseyi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

22.04.2015

BASIN AÇIKLAMASI 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Ülkemizde çocukların bir bayramı var, ama kaçı o gün bayram edip, eğleniyor?

Türkiye, bırakın bayram etmeyi, çocuklar için tekin bir ülke değildir aslında. Büyük şehirlerde belediyenin üstünü kapatmadığı için kanalizasyon çukuruna düşen masum küçüklerimiz, polisin gaz fişeği ile kafa travmasına yol açtığı, aylarca yoğun bakımda bitkisel hayatta kalan bir daha gözlerini açmayan Berkin, Cizre’de polis kurşunuyla öldüğünde 12 yaşında olan Nihat. Ceylan, Uğur adını bellediğimiz, cansız hayalleri olan fotoğraflarını nerde görsek tanıdığımız çocuklar.

Arada Çocuk Ceza İnfaz Kurumları’ndan gelen çocuk istismarı, işkence, kötü muamele haberlerini duyarız. Uluslararası ve diğer sözleşmelere göre yasak olan, ancak devletin ilköğrenimi tamamlayanlara serbest bıraktığı için sanayide, inşaatlarda çalışan küçük işçilerin, mevsimlik gezici tarım işçiliği yapan çocukların sayısının hiç de az olmadığını biliriz. Bu küçük bedenlerin ya yüksekten düşme sonucu, ya da tarlaya giderken balık istifi bindirildiği, trafik denetimine takılmayan minibüslerde öldüğünü duyduğumuzda neden elimizden bir şey gelmediğini sorarız kendimize, içimiz yanarak. Çocuk gelinler, ergen hamileler, savaştan kaçıp canını zor attığı ülkemizde kaderine terk edilen Suriyeli çocuklar da başka dramları ifade eder bize.

Koruyucu sağlık hizmetinin yetersizliği yüzünden, hala aşısız çocukların olduğu da ayrı bir gerçektir. Ateşlendiğinde, hastalandığında kolayca muayene olabilen, tedavi edilen, takibi yapılanların ise ailesinin maddi imkanından bağımsız bir durum olmadığı bilinir. Engelli çocukların çoğunun erken rehabilitasyon hizmeti alacağı bir merkeze kolayca ulaşabilmesi ise pek mümkün değildir.

Hükümetin ilköğretimde 4+4+4 uygulamasıyla çocukların küçük yaşta okul dışına itilmesi, kişisel gelişimini tamamlamadan dini gereklere göre kalıba sokulması, bilimsel bilgi yerine dini dogmalarla şekillendirilmesi söz konusudur.

“Milli Egemenlik”e gelince… 23 Nisan TBMM’nin açılışının tarihi. Oysa Türkiye’de “Süper Yetkili Başkan” olmaya çalışan, “Parlamenter Sistem Bekleme Odası’na alındı” diyen bir Cumhurbaşkanı var. Buna hiç sesini çıkaramayan bir TBMM Başkanı var. TBMM’nin açılışının 95. yılında parlamenter sistem tehdit altında.

Bir 23 Nisan daha çocuklar için gerçek bayram olmaktan çok uzak geçiyor. Çocuklarımızın daha sağlıklı olduğu, çocuk işçiliğinin, çocuk gelinlerin olmadığı, çocukların sokakta öldürülmediği, çocuk cezaevlerinin kapatıldığı, gerçekten demokratik bir ülke istiyoruz. Bunun için yürütülecek çabalarda hekimler olarak yer almaya devam edeceğiz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi