23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; hem halkın kendi kaderini tayin ederek egemenliği saraydan aldığı tarihsel bir dönüm noktası hem de Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına adanan bir bayram olması itibariyle tarihsel bir simgedir.

Ne var ki bugün ülkemizde de dünyada da milyonlarca çocuk 23 Nisan’ı bir bayram havasında yaşamamakta, coşkuyla kutlayamamaktadır.

Derinleşen yoksulluk en fazla çocukları etkilemektedir. Temel hakları piyasalaştıran ve ticarileştiren politikalar, çocukların insanca yaşam, eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi en temel haklarına erişimini ortadan kaldırmaktadır. TTB’nin bileşeni olduğu Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun açıklamaları da, TTB’nin deprem bölgesindeki malnütrisyon çalışmaları da çocukların sağlıklı beslenemediğini ve sağlıklı yaşam hakkının gasp edildiğini göstermektedir.

Çocuk işçiliği ve çocuk emeği sömürüsü hızla yaygınlaşmaktadır. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi raporlarına göre, son bir yılda 70’ten fazla çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Siyasi iktidar ve sermaye örgütleri tarafından birer eğitim kurumları olduğu iddia edilen Mesleki Eğitim Merkezleri uygulaması kapsamında son bir yılda 14 yaşındaki üç çocuğun yaşamlarını yitirmesi de eğitim kılıfı altında çocuk emeği sömürüsünün yaygınlaştırılmasının en açık ve acı örnekleridir. Çalışmaya zorlanan çocukların yaşam risklerinin yanı sıra, eğitim haklarından yoksun kaldığı da su götürmez bir gerçektir.

Eşitliğin, adaletin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın olmadığı bir ülkenin en çok çocukları etkilediği de aşikardır. Son haftalarda halk iradesini ve seçme-seçilme hakkını yok sayan politik müdahalelerin, gençlerin yanı sıra çocuklarda da geleceksizlik kaygısı yarattığı ve/veya halihazırdaki kaygıları tırmandırdığı gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte hakları ve gelecekleri için anayasal haklarını kullanan çocuklar ise umudumuzu ve mücadelemizi büyütmenin başlıca sebebidir.

Türk Tabipleri Birliği olarak;

“Ulusal egemenliğin” halkın haklarının, “çocuk bayramının” ise çocuk haklarının tanınıp gözetildiği bir toplumsal sözleşme sonucunda anlam kazanabileceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Çocukların eşit, adil, özgür, barış içinde bir dünyada ve ülkede, sağlıklı ve güvenli bir biçimde yaşayabildikleri günlere olan umudumuz ve kararlılığımızla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi