Sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük hakları her geçen yıl giderek artan oranda erozyona uğratılmıştır. COVID-19 pandemisi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanları fiziksel, psikolojik ve mesleki olarak en zor süreci yaşamış, sonuç olarak en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu olmuş ancak bu denli riskli ve yoğun çalışma ve emeğimizin karşılığı hiçbir anlamda Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmamıştır.
Salgının başında da gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” iddiasına karşın ek ödemeler, binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanı da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmamıştır. Tüm bu eşitsiz düzenlemelerin yanı sıra Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri de 9 Ocak itibariyle hâlâ ödenmemiş, sağlık çalışanları ile ödeme zamanına dair en küçük bir bilgi paylaşılmamıştır. Adaletsiz olan ek ödemelere bir de bekletilme, belirsizlik, bilinmezlik eklenmiştir. Biliyoruz ki, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 14.maddesine göre, “Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir. Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır” hükmü gereğince dönem sonrası 20 gün içinde ödenmesi gerekmektedir.
Salgının başından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından medyaya ve halka söylenen “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Hekimler ve sağlık çalışanlarının çok büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, 112’de, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden canla başla performans nedir bilmeden görev yapmaktadır. Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır. Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, özlük hakları yıllar boyunca aşınan ve yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itilmektedir.
Türk Tabipleri Birliği olarak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemelerinden vazgeçilmeli, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır. Hekimler için ek gösterge 7200’e çıkarılmalıdır, tüm sağlık çalışanları için ek gösterge en az 3600 olmalıdır. Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
Mevcut uygulama haliyle COVID-19 salgını ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımız, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar alanlarda ve görevde olacağımız bilinmelidir.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi