Türk Tabipleri Birliği, Brezilya Uçak Gemisi São Paulo'nun geçiş güzergâhındaki ülkelerin tabip birliklerine 11 Ağustos 2022’de birer mektup yazarak geminin Türkiye’ye gelmesinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurguladı.

İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa tabip birliklerine iletilen mektupta, geminin Türkiye’ye sökülmek üzere gönderilmesinin, başta Basel Sözleşmesi ve Barselona Sözleşmesi olmak üzere uluslararası antlaşmalara aykırı olduğu belirtildi. Geminin Brezilya’dan Türkiye’ye gönderilmesi sürecinde transit ülkelere bilgi verilmemesinin Basel Sözleşmesi’nin 9. maddesini ihlal ettiğini vurgulayan mektup, bu durumun yasa dışı trafik olarak da tanımlanabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin ulusal mevzuatına da atıf yapılan mektupta, Çevre Kanunu’nun 11. maddesi hatırlatılarak kanunun, Türkiye’ye zehirli atıkların girmesini yasakladığı belirtildi. Ayrıca, geminin Tehlikeli Madde Envanteri belgesi kapsamında incelenmesi gereken noktalar da gemi güzergâhındaki ülkelerin tabip birliklerine hatırlatıldı.

Mektupta, São Paulo gemisi konusunda birliklerin bulundukları ülkelerin hükümetlerini uyarması ve kamuoyunu bilgilendirmeleri talebinde bulunuldu.

Mektubun Türkçesi için tıklayınız.

İngiltere Tabipleri Birliği’ne iletilen mektup için tıklayın.

İspanya Tabipleri Birliği’ne iletilen mektup için tıklayın.

İtalya Tabipleri Birliği’ne iletilen mektup için tıklayın.

Yunanistan Tabipleri Birliği’ne iletilen mektup için tıklayın.

Fransa Tabipleri Birliği’ne iletilen mektup için tıklayın.