Türk Tabipleri Birliği (TTB), son haftalarda sıklıkla bildirilen ve iki haftada iki çocuğun yaşamını yitirmesine neden olan meningokoksik hastalıklar ile ilgili 21 Nisan 2025 günü çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap; başta menenjit olmak üzere meningokoksik hastalıkların bulaşıcı olmaları, özellikle genç, sağlıklı bireyleri etkilemeleri ve saatler içinde ölüme yol açabilmesi nedeniyle hem toplum hem de birey için yıkıcı infeksiyonlardan biri olduğunu belirtti. Meningokoksik hastalıkların toplumda çocukluk hastalığı olarak algılansa da gerçekte tüm yaş gruplarını etkileyebildiğini ifade eden Azap, sürveyans sistemlerinin sadece çocuk yaş gruplarına odaklanmasının ergen ve erişkin bireylerde tanısal işlemlerde, etkili müdahalelerin yapılmasında gecikmelere neden olarak ölümlere yol açabildiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Nisan 2025 tarihli raporuna göre Ocak-Mart 2025 tarihlerinde Suudi Arabistan’da tanı alan 36 yaş ortalamasına sahip 11 vakanın tamamının hac ve umre ile ilişkili olduğuna dikkat çeken Azap, Dünya Sağlık Örgütü ve Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından hac ve umre ziyaretleri öncesi zorunlu tutulan aşının ziyaretçilerin yarısına yakınına uygulanmadığını, uygulanan aşının ise son yıllarda birçok bölgede artış gösteren serogrup B kaynaklı meningokoksik hastalıklar karşısında bağışıklık yaratmadığını kaydetti.
Türkiye’de meningokoksik infeksiyonlar endemik olarak görülmesine karşın Sağlık Bakanlığı’nın sürveyans verilerini paylaşmamasını, salgınların olup olmadığına ilişkin bilgiye ulaşılamamasını eleştiren Azap, Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması için şu soruları sıraladı:
- Meningokok vakalarının tanısı ve sürveyansı aktif şekilde yapılmakta mıdır?
- Geçtiğimiz ay içerisinde hangi illerimizde kaç meningokoksik hastalık tespit edilmiştir?
- Önceki aylara ve yıllara göre vaka sayılarında artış veya azalış ne boyuttadır?
- Vakaların klinik ve demografik özellikleri nasıldır?
- Etken olan meningokok bakterisinin serogrupları hangileridir?
- Vakalarla yakın teması olan kaç kişi belirlenmiş, bunların ne kadarına koruyucu tedavi uygulanmıştır?
- Ülkemizde son haftalarda tespit edilen vakaların umre ziyareti veya umre ziyareti yapan kişilerle yakın teması söz konusu mudur?
- Umre/hac ziyareti için giden herkese meningokok aşısı yapılmakta mıdır?
- Aşı yapılmamış kişilere sahte aşı belgesi verilerek umre/hac ziyaretini gerçekleştirdiğine dair iddialar ne oranda gerçeği yansıtmaktadır? Bunu önlemek için ne gibi tedbirler alınmaktadır? Suudi yetkililerin bildirdiği aşı yapılmamış kişiler içerisinde Türk vatandaşlarının oranı nedir?
Meningokoksik hastalıktan korunmanın en etkili yöntemlerinden biri aşılamadır. Ülkemizde iki tür meningokok aşısı da bulunmaktadır ancak parayla temin edilebilmektedir. Aşı şemasının tamamlanması 10 bin TL’yi bulduğundan ancak parası olan aileler çocuklarını bu hastalığa karşı aşılatabilmektedir.
- Meningokok aşılarının ücretli olmasının halk sağlığını tehdit ettiğini düşünüyor musunuz?
- Pek çok ülkede bağışıklama programı çerçevesinde ücretsiz olarak uygulanan bu aşıları ne zaman aşı takvimine dahil etmeyi düşünüyorsunuz?
Açıklamanın tamamı için tıklayın.