Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze’den Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, 24 Haziran 2024 günü Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) ziyaret etti. TTB adına görüşmeye Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ve Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı katıldı.

Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, İsrail’in ağır saldırıları altındaki Filistin’de yaşanan son durum hakkında bilgi verirken, özellikle Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı bir biçimde yaşanan sağlık hakkı ihlallerini aktardı. TTB heyeti ise Filistinli hekimler/sağlık emekçileri ile buluşmak, sağlık hakkı ihlallerini gözlemlemek, sağlık yardımı götürmek ve kalıcı koruyucu sağlık hizmeti çalışmaları başlatmak amacıyla Filistin’de çalışma yürütmek istediklerini fakat bu doğrultuda aylardır yapılan tüm girişimlerin Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakıldığını dile getirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından 2017’de açılan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin İsrail güçleri tarafından işgal edilerek bir askeri üsse dönüştürüldüğünü hatırlatan Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, kalıcı ateşkes sağlanması ve sonrasında koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere sağlık çalışmalarının hayata geçirilebilmesi için TTB ile birlikte çalışmayı önemsediklerini belirtti. TTB heyeti de sağlık kurumlarının ve sağlık emekçilerinin hedef alınmasının Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu bir kez daha vurguladı.

TTB’ye bölgede barış çağrılarına güç vermesi ve dayanışma duyguları nedeniyle teşekkür eden Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, kendilerinin de TTB ile dayanışma içinde olduklarını ifade etti ve TTB’nin 28 Haziran 2024 günü başlayacak olan 76. Olağan Büyük Kongresi’ne katılacağını sözlerine ekledi.