Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, Deprem Bültenlerinin dördüncüsünü 10 Şubat 2023 tarihinde çevrimiçi gerçekleştirdi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB’nin Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) avukatlarla gerçekleştirdiği toplantı hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Deprem bölgelerinde sağlık hakkı ihlalleri, arama-kurtarma çalışmalarındaki gecikmeler, ortaya çıkan aksaklıklar sonucu meydana gelen ölümlerde idari bir sorumluluk olduğunun altını çizen Korur Fincancı; konuyla ilgili TBB’nin bir çalışma başlattığını, TTB’nin de gözlem ekipleriyle bu çalışmaya katkı sunacağını belirtti. Korur Fincancı, deprem bölgelerinde çalışmaya zorlanan hekimlerden de bahsederek bölgedeki hekimlerin depremden ağır şekilde etkilendiğini, buna rağmen tehdit edilerek çalışmaya zorlandıklarını aktardı. Korur Fincancı, sorunun çözümü için TTB’nin çalışmalarını yürüttüğünü sözlerine ekledi.
Basın açıklamasına TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’ndan Dr. Aslı Davas da katılarak deprem bölgesinde kadın sağlığı ve cinsel sağlık konusunda yaşanan sorunları ve bunlara karşı alınacak önemleri içeren bir sunum yaptı. Davas, deprem bölgesinde kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına ayrı ayrı dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak afet yönetiminin her aşamasında ve tüm kurullarında kadınların bulunması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki gebelere yönelik bir planlama yapmasın doğru olacağını aktaran Davas, “İklim koşulları, gıda ve suya erişimdeki sorunlar, sağlık kurumlarının çökmesi; erken doğumları, düşükleri, anne ve bebek ölümlerini beraberinde getirecektir. O nedenle deprem bölgesindeki organizasyonlarda gebelere öncelik verilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da doğum hizmetlerinde çok büyük sıkıntıların yaşandığını aktaran Davas, bölgede kadın doğum uzmanlarının yeterli olmadığının altını çizdi. Davas, deprem bölgesindeki kadınların şiddete maruz kalmaması için alınacak önlemleri hatırlatarak cinsel sağlık hizmetlerinin ertelenemez sağlık hizmetlerinden biri olduğunu belirtti.
Saha aktarımları bölümünde ise TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Onur Naci Karahancı Hatay’dan; Dr. Aydın Şirin Adıyaman’dan; TTB Merkez Konseyi II: Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ve TTB Aile Hekimliği Kolu’ndan Dr. Sibel Uyan Adana’dan; TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’ndan Dr. Benan Koyucu Hatay’dan bilgi aktardı.
Aktarımlarda altı çizilen konular şunlardı:
- İleride ortaya çıkabilecek salgın hastalıklara karşı önlemler alınmalıdır.
- Hekimlerin dönüşümlü çalışmasının koşulları oluşturulmalıdır.
- Deprem bölgesinde köy ve kasabalara hâlâ ulaşılamamıştır.
- Yaşlılar ve çocukların barınma ve ısınma ihtiyacı gecikmeden karşılanmalıdır.
- Bölgedeki cenazeler örnek alınmadan, tespit edilmeden toplu olarak defnedilmektedir. Bu durum ileride ciddi hak kayıplarına neden olacaktır.
- Deprem bölgelerinde kadın sağlığı ile ilgili ciddi sorunlar bulunmaktadır.
- Deprem bölgesinde kimsesiz kalan çocuklar için psikososyal destek gerekmektedir.