Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) başlattığı, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katılım sağladığı “Aile Hekimliği ve Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı eylemler, 14. haftasında devam etti.

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları birçok ilde basın açıklamaları düzenledi, pankartlar ve dövizler taşıdı, kokartlar taktı. Eylem süreci için hazırlanan görseller de ASM’lerin girişlerine ve panolarına asıldı. TTB Merkez Konseyi üyeleri de bulundukları illerdeki açıklamalara katıldı.

“Vergide Adalet” eylemleri, ASM’ler için vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana dek her çarşamba sürecek.

İllerde okunan basın açıklaması şöyle:

Vergide Adalet İstiyoruz

Vergi Toplanırken Adalet İstiyoruz

Vergilerimiz Harcanırken Adalet İstiyoruz

Dört aydır “Vergide Adalet” isteğiyle Sağlık Bakanı’na, Maliye Bakanı’na sesleniyoruz. Sağlık Bakanı yurttaşlarımızın ne kadar çok hastalanıp ne kadar çok şehir hastanelerine gittiğinden bahsediyor, onaylı/onaysız randevu peşinde koşuyor. Halkımız gibi Sağlık Bakanı da randevu derdine düşmüş durumda. Maliye Bakanı vergilerin %80’ini ödediğimiz yetmezmiş gibi, halen yeni vergiler peşinde, “Vergiyi tabana yayacağız” diyor. Bakan özel hastanelerin kıskacından bunalıp kaçmış hekimlerden peşin vergi almaya çalışırken, ülkenin tüm gelirinin aktığı şirketlerden %15 vergi almayı hedef diye söylüyor. Bu ülkede kazanılan her bir liranın yarısını kazanandan vergilerin %15’i bile alınmıyor. İsrafın kaynağı bizmişiz gibi yine hekimler hedef gösteriliyor.

Vergide adalet istiyoruz! Çok kazanandan az vergi alınmasın, vergi toplanırken adalet olsun istiyoruz. Vergilerimiz çocuklarımızın sağlığı, eğitimi, güvenli binalarda yaşaması için harcansın, ilaç katkı paylarını ödemekte bile zorlanan emeklilerimiz için harcansın istiyoruz. Devasa şirketlerin borçlarını ertelemek için, paradan para kazananlara daha çok ödeme yapmak için harcanmasın istiyoruz. Vergilerimiz harcanırken adalet istiyoruz.

Yoksulluk sınırı 61 bin lira yoksuldan alınan vergi %35!

Türkiye’nin dört bir yanında aylardır “Vergide Adalet” talebimizi dile getiriyoruz. Yoksulluk sınırı altında bir gelirle çalışan milyonlarca emekçi gibi, biz de geçinmekte zorlanıyoruz ama nasıl oluyor da bu ülkenin en yüksek vergisini biz veriyoruz anlayamıyor, bunu kabul edemiyoruz.

TÜİK verilerine göre bile; her ay rekor kıran enflasyonun altında kalırken, bir de üzerine her ay yeni vergi dilimine giriyor, her ay daha da yoksullaşıyoruz. Sadece bu ay, sadece aile hekimlerinden kestiğiniz vergiler ile tüm deprem bölgesindeki aile sağlığı merkezleri baştan inşa edilebilirdi. Siz bu vergileri şehir hastanelerine aktarmayı tercih ediyorsunuz. Yetmezmiş gibi deprem bölgesinde çalışan aile hekimlerinin yoksulluk sınırı altına düşürdüğünüz gelirinden %35’lere varan vergi kesiyorsunuz. Vergilerimizi harcarken adalet istiyoruz.

Bu ülkenin emeğiyle çalışan yurttaşları, kadınları, çocukları, emeklileri, emekçileri için soruyoruz: Vergide adalet var mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten yanıt bekliyoruz ve 14. haftada sorularımızı yineliyoruz:

• Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
  • Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Neden hiç bu şirketlerin adını ağzınıza almıyorsunuz?
  • Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
  • Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
  • Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
  • Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?

Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının hakları ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadelemiz talebimiz karşılık bulana dek sürecek. Vergide ve gelirde adalet mücadelesine tüm çalışanları, giderek yoksullaşan halkımızı bir kez daha davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu