Türk Tabipleri Birliği (TTB), stajyer tıp öğrencilerinin sağlık sigortası ve vakıf üniversitelerindeki intörn hekimlerin ücret konularında yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla hazırladığı kanun teklifi önerisini 26 Ağustos 2024 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan tüm siyasi partilere iletti.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılması istenen değişikliğin genel gerekçesinde; tıp fakültelerinin dördüncü ve beşinci sınıflarında stajyer olan öğrencilerin, teorik eğitimlerinin yanı sıra polikliniklerde hasta bakımlarına tanık olduğu, vizitlerde yer aldığı, hasta hazırladığı, ameliyatlar ile çeşitli uygulama işlemlerine katıldığı ve eğitimlerinin mesai saatlerini kapsayacak şekilde düzenlendiği ifade edildi. Stajyer tıp öğrencilerinin, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki stajyer öğrenciler ve Avukatlık Kanunu kapsamındaki stajyer avukatlar ile benzer bir statüde olduğu ifade edilen gerekçe bölümünde, ilaveten sağlık kurum ve kuruluşlarındaki her türlü uygulamalı iş ve işlemlerin risk unsuruna da dikkat çekilerek sağlık sigortası yapılması gerektiği kaydedildi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılması istenen değişikliğin genel gerekçesinde ise; aynı mesaiyi yapmalarına, nöbet tutmalarına, hastalar ile ilgilenmelerine karşın kimi vakıf üniversitelerindeki intörn hekimlerin devlet üniversitelerindeki intörn hekimlere göre çok daha düşük ücret aldığı belirtildi. Vakıf ve devlet üniversitelerindeki öğretim elemanlarının ücret eşitsizliğinin giderilmesi amacıyla 2020 yılında Yükseköğretim Kanunu’nda bir düzenleme yapıldığının da hatırladığı gerekçe bölümünde, benzer bir düzenlemenin intörn hekimler için de yapılması sağlanarak eşitsizliğin ve çalışma hakkı ihlalinin ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılması istenen değişikliğe ilişkin kanun teklifi önerisi için tıklayın.

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılması istenen değişikliğe ilişkin kanun teklifi önerisi için tıklayın.