Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde meydana gelen maden kazası felaketi ile ilgili hazırladığı rapor yayımlandı.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyü mevkiindeki altın madeninde liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının 13 Şubat 2024’te heyelana dönüşmesi sonucunda büyük bir çevre felaketi gerçekleşmiş; siyanür ve sülfürik asit uygulanan toprak altında kalan 9 işçi yaşamını yitirmişti. Kazanın ardından TTB, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerinden oluşan heyet bölgede inceleme ve görüşmelerde bulunmuştu.

TTB tarafından hazırlanan “İliç Altın Madeni Kazası: Altın-Ekosistem-Halk Sağlığı” başlıklı raporda İliç’teki maden kazası felaketinin yanı sıra Türkiye’deki altın madenciliği örnekleri ve altın madenciliği aşamalarının ekosistemlere ve halk sağlığına olan yıkıcı etkileri de incelendi. Altın madenlerindeki denetim ve işçi sağlığı sorunlarına değinilen raporda “İliç Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ruhsatının iptal edilmesi başta olmak üzere ülkemizde siyanürlü altın madenciliği yasaklanmalı, bundan sonra her türlü üretim ve tüketim ilişkileri doğayla uyumlu ve sömürüden uzak olmalıdır” denildi.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’na da gönderilen rapor, 58 sayfadan oluşuyor.

İliç Altın Madeni Kazası: Altın-Ekosistem-Halk Sağlığı raporu için tıklayınız.