Ülkemizde “Biyoetik” alanının kurucularından, biyoetik ve felsefe alanlarına eşsiz katkıları olan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Örs’ü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Biliyoruz ki Hocamız, ürettiği eserler ve yetiştirdiği öğrencileri ile sonsuza dek yaşayacaktır...

Başta Örs ailesi olmak üzere, Değerli Hocamızın tüm sevenlerine ve tıp camiamıza başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Yaman Örs, 6 Ağustos 2016 Cumartesi günü saat 10:30’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Morfoloji Binası, Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda düzenlenecek törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecektir.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

Prof. Dr. Yaman Örs kimdir?

Prof. Dr. Yaman Örs 1936 yılında Ankara'da doğdu. 1954 yılında Ankara Atatürk Lisesi, 1960 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1965 yılında Patoloji ve 1973 yılında Tıp Tarihi (sonradan Deontoloji ve Tıp Tarihi) uzmanlıklarını aldı. Dr. Yaman Örs, 1991 yılında da ODTÜ Felsefe bölümündeki doktora çalışmasını tamamladı. Tıp Tarihi ve Deontoloji alanında; 1985 yılında doçent, 1991 yılında profesör unvanını aldı.

1984-88 yıllarında Anadolu Üniversitesi’nde çalıştığı süre hariç, 2003 yılındaki emekliliğine kadar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı’nda çalıştı. 1993-2003 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Ankara Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi dışında, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Eğitimi Fakültesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Çevre Anabilim Dalı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyoloji ve Felsefe Bölümlerinde lisans ve lisansüstü dersler verdi.

Yaman Örs, 1987-1988 öğretim yılında Fulbright Araştırma burslusu olarak ABD'de bulundu. 1989-1993 arasında, Avrupa Konseyi Biyoetik Kurulu'nda Türkiye temsilcisi olarak çalıştı. Bu arada, değişik akademik alanlardan olan ve çoğu Ankara'da bulunan akademisyenlerle birlikte ‘Bilim ve Bilimsel Felsefe Çevresi' grubunun etkinliklerini yürüttü. 12 Ocak 2003 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli olan Yaman Örs, ardından Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı'na bağlı olarak özel bir konumda çalıştı ve felsefe alanında da etkinlik gösterdi. Prof. Dr. Yaman Örs 4 Ağustos 2016 tarihinde vefat etti.

Prof. Dr. Yaman Örs’ün başlıca ilgi alanlarını; felsefe, biyoetik, tıp, psikiyatri ve tarihin yöntem bilgisi, bilim felsefesi, patoloji ve biyolojinin kuramsal yönleri, evrim kavramı, insan doğa ilişkisinin etik yönleri, dil sorunları ve laiklik konusu oluturmuş olup, tüm bu alanlarda yayımlanmış çok sayıda kitap ve makalesi vardır.