Sağlık örgütleri harekete geçiyor

"Sağlıkta dönüşüm"ün geldiği noktadan eczacısından hemşiresine, hekiminden teknisyenine, taşeron işçisine kadar herkes rahatsız. Sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri, bu rahatsızlıklarını dile getirmek ve Türk Eczacıları Birliği"nin 21 Aralık Pazar günü gerçekleştireceği mitinge destek verdiklerini duyurmak amacıyla ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

 19.12.2008

 

BASIN AÇIKLAMASI

HERKESE SAĞLIK, GÜVENLİ GELECEK İÇİN,

TALEPLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN
BİR ARAYA GELİYORUZ.

Sağlıkta dönüşüm sağlık ortamında bütünüyle piyasa “kurallarının” hakim olduğu bir yönde yol alıyor:

Bunun hizmet almak durumunda olanlar için anlamı hizmetin giderek daha fazla oranda ticarileşmesi, giderek daha fazla oranda katkı payı, prim vb. Kısacası ek bir sağlık vergisi vermeye rağmen daha az hizmete ulaşmak.

Sağlık çalışanları yani eczacısı, hemşiresi, teknisyeni, taşeron işçisi, hekimi için ise daha güvencesiz koşullarda, bugün ve gelecek endişesi içerisinde ve daha düşük ücretler ve gelir karşılığında çalışmak demek.

Eczacıların bugün karşı karşıya oldukları sorunlar, taşeron işçilerin işten çıkartılmaları, özelde çalışanların güvencesiz koşulları, sağlık hizmetlerini daha da ticarileştirmek ve çalışanları güvencesiz bir konuma zorlayacak kamu hastane birlikleri yasa tasarısının gündeme getirilmesi..endişelerimizin yaşanmakta olduğunun somut göstergeleridir.

Bu tablo karşısında sağlıkta dönüşüm uygulamasını durdurmanın bizler de dahil hizmet alanlar için bir zorunluluk olduğunu biliyoruz:

Öncelikle herkesin ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmasının güvence altına alınmasını ve bir ilk adım olarak katkı payı başta olmak üzere hizmete ulaşmayı engelleyen her türlü ödemenin kaldırılmasını bekliyoruz.

Sağlıkçılar olarak sağlık hizmetlerini ticarileştiren ve güvencesiz çalışmayı içeren aile hekimliği ve kamu hastane birlikleri yasa tasarısının durdurulmasını, işten çıkarmaların engellenmesi, bütün çalışanların güvenceli bir çalışma rejiminde istihdamını, temel ücretlerde emekliliğe yansıyan iyileştirmeyi talep ediyoruz.

İfade ettiğimiz isteklerimizin gerçekleşmesi için bu toplantıda yer alan örgütler olarak ve önümüzdeki günlerde yukarıda dile getirdiklerimize katılanlarla birlikte giderek daha fazla bir arada olacağımızı bildiriyoruz. Hükümetin önümüzdeki günlerde taleplerimize yönelik adım atmaması durumunda sonuç alma yolunda her türlü etkinliği kararlılıkla gündemimize alacağımızı vurguluyoruz.

Özel olarak, mesleklerini sürdürmeye çalışan sağlıkçılar olarak eczacıların içerisinde bulundukları yaşamsal sıkıntıların farkında olarak Pazar günü yapacakları mitingi ve haklı taleplerini sonuna kadar desteklediğimizi ve yanında olduğumuzu dile getiriyoruz.

 

DEVRİMCİ SAĞLIK İŞ SENDİKASI
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES)
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ