Radyasyonla çalışanlardan Sağlık Bakanlığı'na siyah çelenk

Radyasyon vitamin değildirRadyasyonla çalışansağlık personelinin çalışma saatlerinin günlük 5 saatten 9 saate çıkarılması,Türk Tabipleri Birliği, SES ve ilgili dernekler tarafından protesto edildi. Öğlesaatlerinde Sağlık Bakanlığı yakınlarındaki Abdi İpekçi Parkı'nda toplanangrup, Sağlık Bakanlığı'na siyah çelenk bıraktı.


Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim 2007 tarihinde yayımlananbir yönetmelik ve 8 Ekim 2007 tarihinde çıkarılan bir genelge ile radyasyonlaçalışan sağlık personelinin günlük çalışma süresi 9 saate, haftalık çalışmasüresi de 45 saate çıkarıldı. Söz konusu düzenlemeye karşı çıkan sağlıkpersoneli, 8 Ekim Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı önünde biraraya gelerek, düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği(TümRad-Der), Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-Der), Sağlık-Sen Ankara1 No'lu Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Türk TabipleriBirliği temsilcilerinden oluşan yaklaşık 300 kişi, öğle saatlerinde Abdi İpekçiParkı'nda bir araya geldi. "Geleceğimizi karartmayacağız, kefenleri yırtar,tabutları kırarız", "Sesimizi duyurmak için ölmek mi lazım", "Recep Akdağsağlığa zararlıdır", "Radyasyon çalışanları riskli meslek grubu içindetanımlansın" yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, "Sağlıksız yaşamakistemiyoruz", "Radyasyon vitamin değildir", "Kanser olmak istemiyoruz"sloganları eşliğinde Sağlık Bakanlığı'na yürüdü.

Sağlık Bakanlığı önüne gelindikten sonra basınaçıklamalarına geçildi. TMRT-Der adına konuşan Genel Başkan Nezaket Özgür, tıbbialanda kullanılan radyasyonun insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayanolumsuz etkiler bıraktığının araştırmalarla ortaya konduğunu söyledi. Özgür,radyasyonla çalışanların ne kadar korunurlarsa korunsunlar, en küçük radyasyondozunun bile önemli riskler taşıdığına vurgu yaptı. Söz konusu düzenlemeningeri çekilmesini isteyen Özgür, aksi halde gerekli hukuki girişimlerdebulunacaklarını söyledi. Özgür, sözlerini "Bilimsellik ve ülke gerçekleriylebağdaşmayan bu mesai saati düzenlemesini kabul edilemez buluyorum" diyerekbitirdi.

TümRad-Der Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu da, çalışmasaatlerinin artırılmasıyla maruz kalınan radyasyon oranının iki katınaçıktığına dikkat çekti. Aslanoğlu, söz konusu genelgenin iptali için hukukisüreci başlattıklarını belirtirken, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu da (TAEK)görevini yapmamakla suçladı. Aslanoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın taleplerinekayıtsız kalması durumunda daha büyük eylemlilikler planlayacaklarını vegerekirse iş bırakacaklarını bildirdi.

SES Başkanı Köksal Aydın da, sağlık çalışanlarının kanserolmaya davet edildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı sağlıktadönüşüm programının bir yıkım programı olduğunu belirterek, genelge geriçekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Aydın, "Bugünradyasyonla çalışanlara dayatılanlar, yarın tüm sağlık çalışanlarınadayatılacak arkadaşlar" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Sağlık Bakanlığı'nın önüne, üzerinde"Radyasyon vitamin değildir" yazılı siyah çelenk bırakıldı.

 

 

radyasyon_ba1.gif