Şiddet Sempozyumu yapıldı

Şiddet SempozyumuTürk TabipleriBirliği'nce düzenlenen "Şiddet Sempozyumu", 3 Mart 2007 Cumartesi günüAnkara'da İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu'nda yapıldı.Sempozyumda şiddet olgusu; kökeni, nedenleri, karşımıza çıkış biçimleri veçeşitli boyutlarıyla, konunun uzmanlarınca ele alındı.

Sempozyumun"Toplumsal Şiddet" başlıklı sabahki oturumunun başkanlığını Gazi ÜniversitesiTıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Burhanetin Kaya yaptı. Bubölüme, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Toplum veBilim Dergisi Yayın Yönetmeni Tanıl Bora, Osmangazi Üniversitesi Tıp FakültesiPsikiyatri Anabilim Dalı'dan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ile gazeteci Ragıp Durankonuşmacı olarak katıldılar.

"Şiddete FelsefeyleBakınca" başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, şiddete karşıetik değerlerin öne çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu noktada eğitimin önemkazandığını belirten Kuçuradi, eğitimin de insani ve etik değerleri temelalarak verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Milliyetçilik veŞiddet" üzerine konuşan Tanıl Bora, insanları güdüleriyle tanımlayan vegüdüleri yücelten milliyetçiliğin şiddet eğilimini meşrulaştırdığınısöyledi.

Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, "Psikanalitik Açıdan Siyaset veŞiddet" başlıklı konuşmasında şiddet eğiliminin bebeklikten itibaren insandanasıl oluştuğunu, nasıl yerleştiğini anlattı. Şiddet eğiliminin bireylerde 0-3yaş arasında oluştuğun belirten Kaptanoğlu, ortada bu yönde bir etki yoksaçocuklarda şiddet ortaya çıkmasının mümkün olmadığını söyledi.

Aynı oturumda "Medya ve Şiddet" başlıklı bir konuşma yapangazeteci Ragıp Duran da, "medyatik gerçek"in "hakiki gerçek"ten farklı olduğunadeğinerek, televizyonlarda gösterilen şiddetin gerçek hayattaki şiddete kıyaslaçok çok düşük oranda olduğuna dair bazı tespitleri aktardı.

Sempozyumun "Siddet ve Sağlık" başlıklı öğleden sonrakioturumunun yöneticiliğini TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Muharrem Baytemür yaptı.Hatay Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Selim Matkap, Diyarbakır Tabip Odasıİnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Remzi Azizoğlu, Kocaeli Üniversitesi TıpFakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Ümit Biçer ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcıbu oturumun konuşmacıları oldu.

"Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet" başlığında konuşan Dr.Selim Matkap, sağlık çalışanlarıarasında yürüttükleri ancak henüz sonuçlanmayan bir araştırmanın arasonuçlarını aktardı. Bu ara sonuçlara göre sağlık çalışanları arasındahemşirelerin ve acil çalışanlarının daha çok şiddete maruz kaldıklarınısöyleyen Matkap, hemşirelere kıyasla ebelerin şiddetle daha az karşılaştığınınortaya çıktığını kaydetti.

Oturumun "Şiddet Karşısında Sağlık Çalışanlarının Tutumu"başlıklı bölümünde konuşan Prof. Dr. Ümit Biçer de, çalışma yaşamında meydanagelen şiddet olaylarının dörtte birinin sağlık alanında gerçekleştiğinisöyledi. Sağlık alanındaki şiddet olaylarının önemli bir kısmının kaydageçmediğini de belirten biçer, tüm sağlık birimlerinde şiddetin önlenmesi veçalışanların korunması için acilen bir plan oluşturulması gerektiğinivurguladı.

Dr. Metin Bakkalcı da, toplumsal barışın tesis edilmesi,çatışmaların son bulması, çeşitli kimliklerin birbirinden üstün görülmemesi,sosyal adalet, insan haklarına saygı ve demokrasinin yaygınlaştırılması ileşiddetin önlenebileceğini söyledi.

Sempozyum, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Necdet İpekyüz'ünyönettiği ve izleyicilerin katkılarıyla gerçekleştirilen forumun ardından sonaerdi.