Torba Yasa'ya itiraz

Torba Yasa Basın AçıklamasıTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyeleri, tabipodalarının temsilcileri, SES üyeleri ile Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği temsilcileri,hekimlerin özlük haklarını ve halkın sağlık hakkını gözetmedensağlık ortamını piyasa ve siyasi kadrolaşmaya açan "Torba Yasa"ya karşı TBMMönünde basın açıklaması yaptılar.

 

İthal ucuz hekim, zorunlu mali sorumluluk sigortası ve eğitim hastanelerinde kadrolaşmanın önünü açan 1219 Sayılı "Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" hekimler ve sağlık çalışanlarınca TBMM önünde protesto edildi.

Kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen ve sağlık çalışanlarının özlük haklarında ciddi kayıplara yol açacak olan tasarı için, TTB Merkez Konseyi üyeleri, tabip odalarının temsilcileri önce CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile bir görüşme yaptılar.

Hükümetin sağlık politikalarının sağlık çalışanlarının ve halkın yararına olmadığını belirten Haluk Koç, CHP grubu olarak bu düzenlemeyi engellemek için iztüzükten doğan tüm yetkilerini kullanacaklarını söyledi.

Temsilciler, daha sonra hekim ve sağlık çalışanlarının da katılımıyla TBMM Dikmen Kapısı önünde bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına CHP'li milletvekilleri Ali Arslan, Mehmet Neşşar, İdris Sami Tandoğdu da destek verdiler.

Açıklamayı yapan TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TBMM'de bugün (30 Ocak 2007) görüşülmeye başlanacak olan tasarıya "itiraz ettiklerini" bildirdi. Adıyaman, kamuoyunda "torba yasa" olarak adlandırılan tasarı ile ithal ucuz hekim çalıştırmanın yasal altyapısının hazırlandığını, ister kamuda, ister özel sektörde çalışsın tüm hekimlere mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Tasarıyla radyoloji görevlilerinin de çalışma sürelerinin uzatıldığını belirten Adıyaman, tüm bunların ne halkın, ne de sağlık çalışanlarının yararına olduğunu söyledi.

SES Başkanı Köksal Aydın, tasarının yasalaşması durumunda sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarının ellerinden alınacağını, sağlık ortamının kaosa sürükleneceğini belirterek, tasarının geri çekilmesini istedi.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nezaket Özgür de, tasarını bilimsellikle bağdaşmadığını kaydetti.

TTB Merkez Konseyi, tabip odalarının temsilcileri ve SES yöneticilerinden oluşan bir heyet, açıklamanın ardından Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ile görüştü.