Antalya'da referandum saldırısı

Basın AçıklamasıAntalya Devlet Hastanesi’nde referandum çalışması yürüten hekim ve sağlık çalışanları, hastanenin özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradılar. TTB, DİSK, KESK ve TMMOB yöneticileri saldırıyı kınamak üzere olağanüstü basın toplantısı düzenlediler.

 

Antalya Devlet Hastanesi’nde 28 Mart 2006 Salı sabahı meydana gelen olayda, referandum çalışmasını yürüten ve aralarında hastanenin kendi hekim ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu bir grup, özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı. Olağanüstü basın toplantısı düzenleyen TTB, DİSK, KESK ve TMMOB yöneticileri, demokratik hakların kullanılmasına tahammül gösteremeyenlerin şiddeti hayatın her alanına taşıdıklarını belirterek, saldırıyı kınadılar.

TTB Merkez Konseyi binasında yapılan basın açıklamasına TTB İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren ve TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı katıldı.

Açıklamayı yapan Bakkalcı, Genel Sağlık Sigortası’na hayır demek amacıyla başlatılan referandumda, 20 ilden ilk bilgilerin ulaştığını, buna göre bu illerde 2 bin 113 sandık kurulduğunu, çalışmaların son derece güleryüzlü ve umut dolu biçimde yürütüldüğünü anlattı. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili sahici bir tartışma yürütüldüğünü ve somut cümlelerle bunun anlatıldığını belirten Bakkalcı, bu sahici tartışmaya şiddet bulaştığını kaydetti. İçişleri Bakanlığı’nın illere “ne dediği anlaşılmayan” bir genelge gönderdiğini ve referandumun yaygın olarak yapılamayacağı mesajını verdiğini anlatan Bakkalcı, şunları söyledi:

“Demokratik hakkın ifadesine bile tahammül etmeyen bu tutumlar şiddet ortamını körüklüyor. Adalet duygusunun tahrip edilmesi ve eşitsizliklerin derinleşmesi şiddete yol açar. Bugün Antalya Devlet Hastanesi’nde aralarında hastane çalışanlarının da olduğu bir grup saldırıya uğramıştır. Bu tür saldırılarla çalışmalarımızın engellenmesi söz konusu olamaz. Bu tutumlar, bu tür çalışmaların daha da etkin yürütülmesi gereğini ortaya koymaktadır.”

Bakkalcı, 29 Mart 2006 Çarşamba günü saat 12.30’da TBMM’ye gideceklerini, referandum çalışmasını TBMM’de sürdüreceklerini ve tüm milletvekillerini bu tasarıya “evet” ya da “hayır” demeye davet edeceklerini de sözlerine ekledi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, Antalya’daki saldırının İçişleri Bakanlığı’nın bu genelgesiyle ilgili olabileceğini belirterek, hükümetin halkın iradesinin ortaya çıkmasından korktuğunu söyledi. Tombul, Samsun, Edirne, Eskişehir, Manisa ve Muğla gibi illerde de genelgenin etkileri görüldüğünü ve bu illerde de referandum ile ilgili zorluklarla karşılaşıldığını bildirdi.

TTB Merkez Konseyi, basın toplantısının ardından Antalya’daki saldırıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’ndan randevu istedi, Sağlık Bakanlığı’na konuya ilişkin bir yazı gönderdi ve Antalya Valisi ile bir telefon görüşmesi yaptı.

 

Toplantı sonrasında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı’yı arayan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Referandum2006 çalışmalarını engellemeye yönelik hiçbir genelgeleri olmadığını belirtti. Er, şunları söyledi:

 

“Yaptığınız basın açıklamasını duyduk. Emniyet olarak, Referandum 2006 çalışmalarını engellemeye yönelik hiçbir genelgemiz bulunmamaktadır. Türkiye’nin bazı yerlerinde bu yöndeki davranışlar, yerel yöneticilerin inisiyatifi ile ortaya çıkmıştır. Emniyet olarak, insanların düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerektiğini düşünüyoruz…”

 

Ülke genelinde büyük coşku ile gerçekleştirilen Referandum2006 çalışmalarında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile ilişkiye geçilmelidir.