Balıkesir Tabip Odası’nca 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Tıbbiyeli Hikmet Anma Töreni 9 Mart 2019 tarihinde Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Mübetcel İlhan’ın yanı sıra Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek, Savaştepe Kaymakamı Mehmet Yüce, Balıkesir’deki meslek ve demokratik kitle örgütler ile siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda hekim katıldılar.

Dr. Mübetcel İlhan burada yaptığı konuşmada, 100 yıl önce 14 Mart günü hekimler ve hekim adaylarının, Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşlarının öncülüğünde İstanbul’un ve okullarının işgaline karşı çıktıklarını, işgalcilerin yüzüne karşı ateşli konuşmalar yaparak ülkelerinin bağımsızlığını savunduklarını, aynı zamanda kimsenin arka çıkmasını beklemeden en zor koşullarda, yüzlerini bilime dönerek mesleklerini icra ettiklerini kaydetti.

“Ülkemiz hekimlerinin, hekim birliği TTB’nin tarihi böyle onur veren köşe taşlarıyla doludur” diye konuşan İlhan, hekimlerin, TTB’nin en zor süreçlerde bile hukuktan, adaletten, insan haklarından, mesleki bağımsızlıktan, sağlık hakkından ve barıştan asla vazgeçmediklerini vurguladı. İlhan, “Çünkü bu ülkenin hekimleri 100 yıl öncesinden biliyorlar ki, meslekleri memleketlerinden ayrı değildir. Bizi politik bulanlar bizden yalnızca reçete yazmamızı isteyenler iyi hekimliğin ruhunu anlayamamışlardır” diye konuştu.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Şahin Cılız da, konuşmasında 1901 yılında Balıkesir’in Savaştepe bucağında dünyaya gelen ve yükseköğrenimini İstanbul’da Tıbbiye Mektebi’nde yapan ve İstanbul’un işgaline karşı çıkan hekimlerin öncülüğünü yapan Tıbbiyeli Hikmet Boran hakkında bilgi vererek, 14 Mart’ın 100. yılını kutladı.