25 Ağustos 2017 Cuma günü Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde anestezi altındaki 7 hastanın oksijen saturasyonlarında düşme görülmesi ve gaz sisteminde farklı bir kokunun duyulması üzerine ameliyatların sonlandırıldığı, hastaların yoğun bakıma alındığı bilgisi alınmıştır.

Yapılan tetkikler sonucunda, 5 hastanın durumunun iyi olduğu, saturasyon düşüklüğü nedeniyle yoğun bakımda tedavisi süren 2 hastadan birinde hayati tehlikenin bulunduğu belirlenmiştir.

Gaz sistemindeki farklı kokunun yoğun bakım servisinde de hissedilmesi üzerine, hastaların yoğun bakım tedavisi sürmekte iken hastanenin merkezi oksijen sistemi kapatılmıştır. Bunun üzerine ameliyathanede olaya maruz kalan hastalar ve yoğun bakımdaki diğer hastalardan durumları iyi olanlar servislere, diğer hastalar ise ildeki başka hastanelerin yoğun bakım servislerine gönderilmişlerdir.

Oksijen sisteminde meydana gelen bu olay üzerine savcılık ve AFAD tarafından gerekli incelemelerin başlatıldığı ve araştırma amacıyla  örneklerin alındığı öğrenilmiştir.

Adana Tabip Odası olarak bugünkü değerlendirmemizde, yoğun bakımların oksijen sisteminde şu an için bir sorunun olmadığı belirlenmiştir. Ameliyat esnasında olaya maruz kalan ve Dr. Aşkın Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi görmekte olan hastalardan birinin durumu iyi olup diğerinin ise hayati tehlikesi devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, AFAD’ın yaptığı gaz ölçümlerinde oksijen ve azot gazları içerisinde hidrojen sülfür ve karbonmonoksit gazı varlığına ilişkin emarelerin görüldüğü bildirilmiştir.

İlk değerlendirmelere göre, böylesine önemli ve yaşamı tehdit eden bir konuda ciddi bir denetimsizliğin olduğu dikkati çekmektedir. Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı ve savcıları olayın araştırılarak oluş nedenlerinin ve sorumlularının ortaya çıkartılması, hastanelere oksijen ve azot protoksit vb. gazları veren firmaların bir daha benzeri olayların ortaya çıkmasına imkan vermeyecek şekilde denetlenmelerinin sağlanması konusunda göreve çağırıyoruz.

Bu süreçte başta hayati tehlike atlatan hastalarımız olmak üzere etkilenen tüm hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi