Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), Dr. Fikret Hacıosman’ın öldürülmesinin ardından sağlıkta şiddetin önlenmesi ve TTB’nin önerisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talepleriyle başlattığı eylem etkinlik programı kapsamında Ankara’ya gelen tabip odaları başkanları, TTB Merkez Konseyi üyeleriyle birlikte TBMM Başkanvekili Levent Gök ile görüştü.

17 Ekim 2018 Çarşamba günü, TTB’de biraraya gelen tabip odaları başkanları, TTB önünde yapılan basın açıklaması ve “Sağlıkta Şiddete Karşı Kararlılık Deklarasyonu”nun açıklanmasının ardından TBMM’ye geçti. Heyet Levent Gök ve CHP’li milletvekilleriyle yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı.

TBMM Araştırma Komisyonu’nun tespitlerinin gerekleri yapılmadı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman burada yaptığı konuşmada, sağlık alanında şiddetin giderek arttığını ve hekimlerin yaşamlarını tehdit eder hale geldiğini belirterek, TTB’nin uzun zamandır bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü anlattı. 2012 yılında TTB’nin ve sağlık meslek örgütlerinin çabalarıyla TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulduğunu ve bu komisyonun bir rapor hazırladığını hatırlatan Adıyaman, ancak bu raporun gereklerinin yerine getirilmediğini belirtti. Adıyaman, sağlıkta şiddete karşı en azından caydırıcılık içermesi amacıyla TTB tarafından 5 yıl önce hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasası teklifinin, çeşitli kereler Sağlık Bakanlığı’na, siyasi partilere ve siyasi partiler aracılığıyla TBMM’ye iletildiğini, başta Sağlık Bakanları olmak üzere, yetkililerden bu konuda çeşitli sözler almalarına karşın, halen bu teklifin yasalaşmadığını anlattı.

Hâlâ Sağlık Bakanı ve TBMM Başkanı’ndan randevu bekliyoruz

Son olarak, geçtiğimiz Temmuz ayında Şanlıurfa’da bir hekimin başına kaldırım taşıyla vurularak ağır şekilde darp edildiğini ve TTB Merkez Konseyi ile tabip odaları olarak yine ortak bir bildiri yayımladıklarını kaydeden Adıyaman, o zamandan bu yana Sağlık Bakanı’ndan tam dört kez, TBMM Başkanı’ndan ise bir kez randevu istediklerini, ancak halen randevu taleplerine yanıt alamadıklarını kaydetti. TTB’nin yasa teklifinin iki gün önce CHP’li milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulduğunu belirten Adıyaman, konuyla ilgilendiği ve TTB Heyetini kabul ettiği için de Levent Gök’e teşekkür etti.

Sağlıkta şiddeti önlemek hepimizin görevi

Levent Gök de konuşmasında, teşekküre gerek olmadığını, çok önemli bu soruna çözüm üretecek girişimlerde bulunmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi. Caydırıcılık konusunda, şiddetin önlenmesi konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu, buna karşın TBMM Araştırma Komisyonu’nun tespitlerinin gereklerinin bile yerine getirilmediğinin görüldüğünü belirten Gök, “Doktorlarımızı tedirgin eden, iş motivasyonunu düşüren, can güvenliğini tehdit eden bu unsuru ortadan kaldırmak hepimizin görevi” diyerek, CHP’li hekim ve sağlıkçı milletvekillerinin bu konuyla ilgili olarak yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Levent Gök’ün ardından, CHP Milletvekili Ali Şeker de, TTB’nin önerisi doğrultusunda hazırladıkları ve iki gün önce TBMM’ye sundukları yasa teklifi ile ilgili bilgi verdi. Söz alan tabip odaları başkanları da Sağlıkta Şiddet Yasası’nın neden çıkması gerektiğini ve bu yasanın hekimler açısından ne anlama geldiğini aktardılar. Görüşmeye çok sayıda CHP’li milletvekili de katıldı.