Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği 5 Soru 5 Cevap

 

1. Radyoterapi Gören Bir Kişi Çevresine Radyasyon Yayar mı?

Yanlış Bilgi: Radyoterapi alan kişi, çevresine radyasyon yayar ve başkalarına zarar verir.

Gerçek: Dıştan uygulanan radyoterapide, tedavi sonrasında hasta çevresine herhangi bir radyasyon yaymaz. Modern teknikler, yalnızca hedef bölgedeki dokuya radyasyon iletmek için optimize edilmiştir. Hastalar seans sonrası güvenle topluma karışabilir, hamilelerle ve bebeklerle birarada bulunabilir

 

2. Radyoterapi Alan Her Hastada Ciddi Yan Etkiler Görülür.

Yanlış Bilgi: Radyoterapi, her hastada ciddi yan etkiler meydana getirir.

Gerçek: Çoğu hastada yan etkiler geçicidir ve ağır değildir. Yan etkiler kişisel faktörlere, tedavi edilen bölgeye, radyoterapi dozu ve seans sayısına göre değişkenlik gösterir. Örneğin, baş-boyun kanserleri için radyoterapi gören hastalarda ağız kuruluğu ve yutma güçlüğü sık görülürken, meme kanseri tedavisi gören hastalarda sadece ciltte kuruluk, kızarıklık gibi daha farklı yan etkiler ortaya çıkabilir.

3. Radyoterapi Sonrası Doğurganlık Tamamen Biter.

Yanlış Bilgi: Radyoterapi tedavisi, tüm hastalarda doğurganlığı kalıcı olarak sonlandırır.

Gerçek: Radyoterapinin doğurganlık üzerindeki etkisi, tedavi edilen bölgeye, radyasyon dozu ve yaşa bağlı olarak değişir. Pelvik bölgeye yapılan radyoterapi doğurganlık üzerinde etki yaratabilir, ancak tedavi öncesinde sperm ve yumurta dondurma gibi fertilite koruma seçenekleri değerlendirilebilir. Doğurganlık kaybı her hastada kalıcı değildir ve seçenekler hakkında hastalara bilgi verilmelidir.

4. Radyoterapi Uygulanan Bölgede Saçlar Asla Geri Çıkmaz.

Yanlış Bilgi: Radyoterapi sonucu saç dökülmesi kalıcıdır.

Gerçek: Radyoterapi, tedavi edilen alanda saç dökülmesine yol açabilir, ancak bu dökülme çoğu zaman geçicidir. Saçlar genellikle tedavi sonrasında tekrar uzar, ancak saçların kalitesi ve büyüme hızı kişisel faktörlere ve tedaviye bağlı olarak değişebilir. Saç dökülmesi, tedavi edilen bölgeye göre değişir; örneğin, kafa derisine uygulanan radyoterapi tedavisinde saç dökülmesi daha belirgindir.

 

5.  Radyoterapi uygulanan hasta duş alabilir mi?

Yanlış bilgi: Radyoterapi alan hasta duş alamaz

Gerçek: Radyoterapi uygulanan hastalar cildini tahriş etmemek kaydıyla ılık suyla duş alabilir. Bu şekilde cildinin nemlendirilmesi de sağlanmış olur.