Mpox Konusunda UDEK Bilgilendirmesi

Değerli Meslektaşlarımız,

Hayatımızda beklenmedik ciddi ve acılı bir değişime neden olan, çok sayıda kayba ve sağlık sorununa neden olan COVID-19 pandemisinin acıları henüz silinmeden Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) salgını haberleri hepimizin endişelenmesine neden oldu. TTB UDEK  var olan deneyimlere ve üye derneklerimizin bu konudaki bilimsel, güvenilir bilgi birikimine dayanarak Mpox salgını konusuda web sayfasında güncel, güvenilir, bilimsel bilgi ve önerileri paylaşacağı yeni bir sekme hazırlayarak sizlerle paylaşmaya başlıyor. Bu sayfanın tüm meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşılmasını sağlamak, yanlış bilgilerin yayılmasını önleyeceği gibi TTB UDEK'in bilimsel ve güvenilir bir danışman niteliğini göstermesi açısından da önem taşımaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün “uluslararası önemde halk sağlığı acil durumu” ilan etmesine yol açan Mpox'ın Clade 1 olarak isimlendirilen alt tipi Afrika dışında ilk kez İsveç'te görüldü (15 Ağustos 2024). İsveç Halk Sağlığı Ajansı'ndan yapılan basın açıklamasına göre, olgu yakın zamanda Afrika'yı ziyaret etmiş ve Stockholm'de tanı almıştı.
İsveç'te, 2022 ve 2023 yıllarında öncelikle erkekler arasında cinsel yolla bulaşan Mpox'ın Clade 2 olarak isimlendirilen diğer alt tipine bağlı yaklaşık 300 olguluk bir salgın yaşandığı kaydedildi.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/disease-information-about-mpox/one-case-of-mpox-clade-i-reported-in-sweden/

Mpox'ın alt tip 1'inin Afrika'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti dışında Ruanda, Uganda, Burundi ve Kenya'da saptandığı bildirilmiştir.

Olgular, DSÖ'nün internet sitesinde tablolar ve haritalarda gösterilmektedir.
https://worldhealthorg.shinyapps.io/mpx_global/

Ağutos ayının ilk haftasında güncellenen haritaya buradan ulaşılabilir:
https://worldhealthorg.shinyapps.io/mpx_global/_w_32b55408/mpx_global_files/figure-html/global_map-1.png

TTB UDEK Yürütme Kurulu