Üniversite Sempozyumu Toplantısı 18 Mayıs 2024 Tarihinde Gerçekleşti.

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) ve İstanbul Tabip Odası (İTO)‘nın birlikte düzenledikleri Üniversite Sempozyumu toplantısı 18 Mayıs 2024 tarihinde İTO Cağaloğlu binasında gerçekleşti.

Tüm gün süren sempozyum bünyesinde dört oturum ve bir forum bölümü düzenlendi. 

Sempozyumun öğleden önceki ilk iki oturumunda Bilim Akademisi desteği eşliğinde üniversite/akademi, bilim felsefesi ve akademik özgürlük kavramları tarihsel arkaplan eşliğinde ele alınarak geleceğin üniversitesinde olması gereken temel yapı taşları tanımlandı. 

Öğleden sonra gerçekleştirilen iki ayrı oturumda ise tıp fakültesi ve akademisyenlerin durumuna odaklanıldı. Bu oturumlarda mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitimi ayrı başlıklarda analiz edildi, çağdaş tıp eğitiminin ülkemizdeki olması gereken yansımaları ortaya konuldu ve var olan sorunların çözüm yolları irdelendi. Bilimsel araştırma ve akademisyenlerin özlük hak sorunlarının da ele alındığı bu bölümde kamu ve vakıf üniversitelerinin mevcut durumlarının da “fotoğrafı çekildi”.

Oturumların tamamlanmasının ardından forum bölümüne geçildi. Forumun ilk bölümünde davetli uzmanlık derneklerinin sunumları eşliğinde yan dal uzmanlık eğitimi, temel tıp ile cerrahi bilim alanlarındaki akademik sorunlar, savunuculuk ve akademik-insani tükenme konuları toplumsal bedelleri de dikkate alınarak tartışmaya açıldı. Forumun ikinci bölümü ise serbest tartışma olarak gerçekleşti ve katılımcılar sorunlara dair çözüm önerileri geliştirerek yol haritasını belirlediler.

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri İkinci Başkanı Dr. Özlem Azap’ın UDEK bünyesinde yapılması gerekenleri de özetlediği sempozyuma 70 kişi katılarak destek verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği’nin sosyal medya hesaplarından toplam 5 bini aşkın canlı izlem sayısına ulaşan sempozyum sonuç bildirgesi ve yapılan tartışmanın dokümante edilmesi hedefi ile sona erdi.

Türkiye’nin ve tıp-sağlık ortamının geleceğinin tartışıldığı sempozyumdaki sunumlar ve sempozyum sonuç bildirgesi yakın zaman içerisinde erişime sunulacaktır.

Dr. Ayşegül Bilen & Dr. Osman Elbek
Sempozyum Başkanları