Ülkemizde ilan edilen ilk vakadan sonra toplumda salgın hala kontrol altında değil! Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz!

Türkiye, Sağlık Bakanlığı`nın dün açıkladığı rakamlara göre  18 bin 912 yeni vakayla dünyada 7. sıraya yerleşmiştir.

Ülkemizde son 24 saatte 73 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz birkaç haftadır Covid nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başlamıştır.

Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir.

Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır.

 

Sürdürülebilir kapanma zamanı!

Şimdiye kadar olan “aç-kapalarla” neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, “toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı , her tür denetimin herkese  eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma” öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere  dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir.

Hızlı aşılama zamanı!

Türkiye  ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülkedir.

Yeterli sayıda  ve  çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde  hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir. Aşılama hızını arttırmak zorunda olduğumuz açıktır.

Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır.

Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız.

 

Türk Toraks Derneği

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği

TTB UDEK Koronavirüs Çalışma Grubu