“İSİG Alanındaki Son Gelişmeler ve Kamusal İSİG Modeli” Paneli Düzenlendi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kolu ile Ankara Tabip Odası (ATO) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından düzenlenen “İSİG Alanındaki Son Gelişmeler ve Kamusal İSİG Modeli” Paneli 20 Şubat 2025 günü ATO Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, “Bu 14 Mart’ta temamız ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ oldu çünkü sağlık sisteminin bir yerinde yangın çıkıyor oraya koşuyoruz, orası sönüyor, bu sefer başka yerde çıkıyor. Sağlık sisteminin her yeri sorunlarla dolu ve bunu değiştirmek için yola çıktık” dedi.

Kolaylaştırıcılığını ATO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Buket Gülhan’ın üstlendiği panelde, ilk sözü Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Dr. Kayıhan Pala aldı. İşçi sağlığı ve güvenliği alanında mevzuattaki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirten Pala, şöyle konuştu: “Meslek hastalığına yalnızca tazminat odaklı bir mesele olarak mı bakacağız, yoksa sağlık alanında ilgilenmemiz gereken bir alan olarak mı tanımlayacağız? Biz ikincisini tercih ediyoruz. Elbette işin tazminat boyutu da var ama tek başına tazminat odaklı bakınca bu konu sağlık alanının bir konusu olmaktan büyük ölçüde çıkartılmış oluyor.”

Dr. Selçuk Atalay’ın hava muhalefeti nedeniyle etkinliğe katılamaması nedeniyle ikinci sözü TTB İSİH Kolu Başkanı Dr. Figen Şahpaz aldı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre özel sektörde yaklaşık 19 milyon işçinin olduğunu fakat %50’sinin işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmeti alamadığını aktaran Şahpaz, “Aktif çalışan 15 bin işyeri hekimi var. Bu hizmeti vermek için yeterli değil. İşçi sağlığı ve iş güvenliği için bütçe ayrılmadı. 13 yılda meslek hastalığı ve iş kazalarında artış yaşanıyor. Ayda 200, yılda 2 bin işçiyi iş cinayetlerinde kaybediyoruz. Meslek hastalığı yaşayan işçi sayısına ulaşamıyoruz çünkü tanısı konulamıyor. İşçi sağlığı ve güvenliği kamunun sorumluluğundan çıkartılıp özelleştirilmek isteniyor. İşyeri hekimleri ve işyeri güvenliği uzmanları taşeron işçilere dönüştü” dedi.

Panel, soru-yanıt bölümüyle sona erdi.

Panelin ardından Dr. Mine Coşkun tarafından Dr. Kayıhan Pala'ya, Dr. Buket Gülhan tarafından Dr. Figen Şahpaz'a ATO Tıp Öğrencileri Burs Fonu’na bağış yapıldığını belirten teşekkür belgeleri takdim edildi.