“Amaç Sorunları Çözmek Değil, Patronların Kârına Kâr Katmak”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, AKP iktidarı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na “Algı yönetimini bırakın. Sorunların çözümü konusunda samimiyseniz başta TTB olmak üzere emek-meslek örgütlerinin eleştiri, uyarı ve önerilerini dikkate alın” diye seslendi.

Son olarak işçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanındaki sorunları çözmek iddiasıyla “Yeni İSG-KATİP Yazılımının Devreye Alınması Süreci Hakkında Duyuru” yayımlandığını hatırlatan Akbulut, “Duyuruda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin takibi, denetimi, kişi ve kurumların yetkilendirme ve vize işlemleri gibi birçok temel ihtiyacın elektronik ortamda yürütülebilmesine imkan sağlandığı yazılı. Ama işyeri hekimlerinin ilgili tabip odalarına üyeliklerinin zorunluluğu ile ilgili bir uygulama yine yok. Meslek odasının denetiminin olmamasının işçi sağlığına ve işyeri hekimlerinin haklarına bir katkısı olabilir mi?” diye sordu.

“E-Dönüşümde En İyiye: ‘Yeni’ İSG-KATİP” başlığı ile yine algı operasyonu yapıldığına dikkat çeken Akbulut, işçi sağlığının ve işyeri hekimlerinin haklarının değil, patronların kârlarının artırılmasının amaçlandığını ifade etti. Akbulut şöyle devam etti:

“Mevcut düzen içerisinde sorunların tümünün çözümü elbette mümkün değil. Ancak yapılabilecek kimi düzenlemelerle sorunların bir kısmı giderilebilir. Yeter ki böyle bir niyetleri olsun. Yeter ki çıkarılan ve çıkarılacak yasalar, yönetmeliklerde patronların kârı değil işçi sağlığının korunması ve işyeri hekimlerinin hakları tercih edilsin. AKP iktidarı ve bakanlık yıllardır sorunların farkında olduğunu ve çözmek istediğini söylüyor. Ama yapabileceği kimi düzenlemeleri özellikle yapmıyor/yapamıyor.”

Patronların işlerine gelmediğinde mevcut mevzuatın dahi uygulanmadığını hatırlatan Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uygulanan sistemin temel sorunlarından birisi işçi sağlığı alanını piyasaya açan, taşeronlaştıran, hekim emeğinin sömürüsünü artıran Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’dir (OSGB). Geçtiğimiz günlerde OSGB patronlarıyla bir araya gelen bakanlık yetkilileri, bu alandaki düzenlemeleri hangi yönde yapacaklarının işaretlerini de verdiler. Bu sistemin ve anlayışın işçi sağlığı alanında yaşanan kargaşayı, işyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının sorunlarını çözmesi mümkün değildir.”

İşyeri hekimlerinin atama-sözleşme onay yetkisinin yeni yazılımda da tabip odalarına verilmediğini, İSG-KATİP’in hem yasal hem de etik olmayan uygulamaları hayata geçirdiğini dile getiren Akbulut şu soruları sordu:

  • Sözleşmelere onay verilirken bölge tabip odasına üyelik zorunluluğu neden aranmıyor?
  • Sözleşmelerde TTB asgari ücret tarifesine uyulup uyulmadığı neden sistem üzerinden sorgulanmıyor?
  • Tabip odalarına bölgelerinde çalışan işyeri hekimlerinin çalıştığı yerleri görme hakkı neden tanınmıyor?
  • İşyerlerinde çalışan işçi sayılarının otomatik olarak güncellenmesi neden sağlanmıyor?
  • İşyeri hekimlerinin poliklinik yapma süreleri veya işyerleri arasında yolda geçen sürelerinin sistem üzerinden görülmesi neden sağlanmıyor?
  • İşyeri hekimine bir işyeri ataması yapıldığında işyeri hekiminin de bu atamayı onaylaması neden istenmiyor?
  • İSG-KATİP sisteminin işyerlerindeki ciddi tehlikeler konusunda bakanlığa bildirim yapılması amacıyla kullanılabilmesi neden sağlanmıyor?
  • İşyerlerinde gerçekleşen iş kazaları -özellikle iş cinayetleri- ve maruz kalımlar -özellikle meslek hastalıkları- İSG-KATİP sisteminde neden yer almıyor?
  • İşyerlerinde yapılan bakanlık teftiş raporları neden İSG-KATİP sistemine yüklenmiyor?