Güney İlleri Tabip Odaları İşyeri Hekimleri Toplantısı Yapıldı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kolu Yürütme Kurulu, 24 Temmuz 2022 Pazar günü Güney İlleri Tabip Odaları bölgesindeki işyeri hekimleri ile Adana’da bir araya geldi.

Adana Tabip Odası’nda düzenlenen toplantıya TTB Merkez Konsey II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, İSİH Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, Kol Yürütme Kurulu üyeleri Dr. M. Celal Mestcioğlu ve Dr. Kamiran Yıldırım, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ile Adana ve Mersin tabip odalarından 15 işyeri hekimi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Dr. Metehan Akbulut, İSİH Kolu olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek bölgeye asıl olarak işyeri hekimlerini dinlemek, görüşlerini, önerilerini almak için geldiklerini söyledi. İşyeri hekimlerinin, tabip odalarının İSİH komisyonlarında ve TTB İSİH Kolu’nda eşit söz ve karar sahibi olması gerektiğinin altını çizen Akbulut, “Ortak birikim ile mesleki değerlerimiz çevresinde dayanışmayı artırarak, emeğimize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkan bir süreci hep birlikte örmek istiyoruz. Bu amaçla İSİH Kolu olarak işyeri hekimleriyle bulundukları illerde/bölgelerde toplantılar yapıp, sorunları ve çözüm önerilerini ve yapmamız gerekenleri ortaklaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ise TTB’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek pandemiye ve sağlıkta şiddete vurgu yaptı. Gündemlerinde işyeri hekimlerinin sorunlarının da önemli bir yer tuttuğunu belirten Ökten, İSİH Kolu ile koordineli olarak çalışma yürüttüklerini kaydetti.

İSİH Kol Yürütme Kurulu üyesi Dr. M. Celal Mestcioğlu, ÇSGB’den gelen işyeri hekimliği datalarının tabip odalarına 2022 başında gönderildiğini hatırlatarak gelen verilere dayanarak çıkan sonuçları ile ilgili bir sunum yaptı.

Toplantıda söz alan işyeri hekimleri sorunlarının tüm ülkedeki işyeri hekimlerinin yaşadığı sorunlardan farklı olmadığını belirterek, her zamankinden daha fazla bir arada olmaya ve örgütlü davranmaya ihtiyacımız olduğunu belirtti.

Toplantıda gündeme gelen konu başlıkları şöyle:

  • İşyeri hekimlerinin tabip odalarına üyeliğinin sağlanması için çalışma yapılması,
  • Üye olmamakta ısrar eden hekimlere yaptırımlar uygulanması,
  • İktidarın düzenlemeleri sonucu, örneğin; işçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanında tabip odasının sözleşmeleri onaylama zorunluluğunun ortadan kaldırılmasıyla işyeri hekimleriyle tabip odalarının arasındaki bağın son yıllarda zayıflaması,
  • OSGB’ler arasındaki rekabetinde işyeri hekim ücretlerinin gerilemesinde rol oynaması,
  • Tabip odalarında örgütlenmenin ve mücadele etmenin dağınık çoklu patronu olan, değişik işkollarında çalışan işyeri hekimleri için önemli bir mevzi olması,
  • Mesleki sağlık sigortasının yetersizliğinin işyeri hekimlerine ek mali yük getirmesi,
  • OSGB’lerin iş yaşamına girdiği 2012’den bu yana iş cinayetlerinde azalma olmadığı gibi, meslek hastalıklarının önlenmesi bir tarafa teşhisinde katkı sunmaması,
  • 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerindeki işe giriş-periyodik muayenelerde sorunlar yaşanması, sistemi kurgulayanların hekim-vatandaş çatışmasını yarattığı ve bundan nemalandığı aile hekimleri ile işyeri hekimlerinde bundan tüm sağlık sistemi gibi zarar görmesi,
  • İşyeri hekimleri TTB’nin belirlediği asgari ücretin çok altında ücretlerle çalıştırılması,
  • Ek-2 formunun ihtiyaca yanıt vermemesi,
  • Tabip odalarının sözleşmelerde taraf olması ve  alanda mutlaka denetleme yetkisi olması gerektiği.