Pandemide Merak Ettiklerimiz #37 - Tayyar Şaşmaz ile Omicron Sonrası Aşı Programı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 37’ncisine halk sağlığı uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz konuk oldu.

Omicron varyantının tüm ülkelerde hızla yayıldığını ve dominant bir hâl aldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Şaşmaz, aşı olan ve bağışıklığı güçlü yurttaşlarda enfeksiyonun daha hafif geçtiğini belirtti. Delta varyantına karşı etkili olan aşıların Omicron karşısında da etkinliğini sürdürdüğünü açıklayan Şaşmaz, koruyucu dozların bağışıklığı artırdığını kaydetti. Omicron’un gençlerde de görüldüğünü belirten Şaşmaz, “Omicron bize, aşı olmayan gençler ve çocukların yoğun bir biçimde aşı olması gerektiğini gösteriyor. İşin doğrusu bu aşamada, gençler ve aşı olmayanlar aşı için öncelikli popülasyondur” dedi.

Şaşmaz, COVID-19’un başından bu yana risk grupları için daha ağır ve ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyleyerek Omicron ile beraber risk grubuna dâhil yurttaşların hatırlatma dozlarını yaptırmaları gerektiğini belirtti. Konuşmasında pandemi ile mücadele için diğer koruyucu önlemlere de değinen Şaşmaz, kapalı ve kalabalık alanlardan kaçınmanın, maske, mesafe, temizlik ve havalandırmanın önemine vurgu yaptı.

Şaşmaz konuşmasının sonunda aşı konusunda kamunun sorumluluklarını hatırlatarak, kamu tarafından yapılacak ciddi bir aşı kampanyasına duyulan ihtiyacı vurguladı. Şaşmaz, “Toplumun aşılanması için daha fazla motivasyona ihtiyaç var. Sadece aşıyı temin ederek aşı olmayanların aşılanmasını beklemek bu işi çözmez. Aşılamayı gönüllü isteğine bırakırsak maalesef pandemi daha da uzayacaktır. Bu nedenle kamu otoritesinin bu işi ciddiye almasını, meslek örgütleri ve uzmanlık dernekleriyle temas kurmasını, aşı hakkında bilimsel bilgi ve verileri şeffaf bir şekilde tüm toplumla paylaşmasını öneriyorum” dedi.

Tayyar Şaşmaz, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • Geldiğimiz aşamada Omicron, baskın varyant olma yolunda ilerlemektedir.
  • Özellikle mRNA aşıları, bu varyantın olumsuz sonuçlarını en aza indirmekte elimizdeki en önemli araçtır.
  • Bu varyant gençler ve çocuklar üzerinde etkili, bu nedenle genç ve çocukların hızla aşılanması gerekmektedir.
  • Özellikle risk grubunda bulunan ve henüz aşı olmamış yurttaşlarımızın bir an önce aşı olmaları; risk grubunda yer alan ve aşı olan yurttaşlarımızın da hatırlatıcı dozu yaptırmaları gerekmektedir.
  • Hatırlatıcı doz olarak mRNA aşılarının kullanılması ilk tercimizdir.
  • Kamunun aşılama konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir.