Pandemide Merak Ettiklerimiz #33 - Mine Sorgun ile COVID-19’un Nörolojik Etkileri
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 33’üncüsüne nöroloji uzmanı Doç. Dr. Mine Sorgun konuk oldu.
Konuşmasına COVID-19’un nörolojik belirti ve yan etkilerinden bahsederek başlayan Sorgun, COVID-19’un neden olduğu nörolojik sorunların baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, ataksi, kas ağrıları ve nöbeti gibi belirtileri olabileceğini sıraladı. Sorgun, COVID-19’un akut iskemik inme, beyin kanaması, beyin ve omurilik iltihabı gibi hastalıklara da yol açabileceğini belirtti.
Hastalarda nörolojik belirtilerin görülmesi ile birlikte tanı ve tedavi sürecine geçildiğini kaydeden Sorgun, özellikle baş ağrısı bulunan hastaların ağrı nedenlerinin araştırıldığını belirtti. Post-COVID sürecinde sinir sisteminde meydana gelen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen Guillain-Barre Sendromu’na bağlı olarak ortaya çıkan bacak ve kol ağrılarından bahseden Sorgun, aynı dönemde inmelerin de gözlemlendiğini söyledi. Sorgun bahsedilen hastalıkların meydana gelmesi halinde tedaviye hemen başladıklarını ancak nörolojik rahatsızlığı bulunan hastaların COVID-19 sürecinde ilaçlarını düzenli kullanmalarının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmasının son bölümünde COVID-19’a karşı alınacak önlemlerden bahseden Sorgun, hastalıktan korunmak için aşı olmanın önemine değindi. Virüsün mutasyonunun önüne geçmek için maske, mesafe ve temizlik gibi diğer önemlerin de alınması gerektiğini dile getiren Sorgun, mutasyona uğrayan virüsün karşılaştığımız sorun ve hastalıkları artırdığına değindi.
Mine Sorgun, konuşmasında şu konuların altını çizdi:
- Nörolojik tutulum ana problem olmamakla birlikte, COVID-19 hastalarında gelişen nörolojik belirti ve yan etkiler gözlemlenmektedir.
- Nörolojik rahatsızlığın tedavi yöntemi, belirti ve etkilere göre farklılaşmaktadır.
- COVID-19, salgıların artmasına neden olarak kan beyin bariyerinin bozulmasına da yol açmaktadır.
- COVID-19 sırasında nörolojik hastaların hekimlerin verdiği ilaçları düzenli bir biçimde kullanması gerekmektedir.
- Aşı olmak ve koruyucu önlemleri almak COVID-19’un nörolojik etkilerini azaltması bakımından önemlidir.