Pandemide Merak Ettiklerimiz #30 - Nurdan Köktürk ile Post-COVID
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 30’uncusuna Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk konuk oldu.
COVID-19 akut döneminin ardından hastalığın bir kısım belirtilerinin bazı hastalarda devam ettiğini kaydeden Köktürk, dört haftalık COVID-19 döneminden sonra başlayan süreci post-COVID olarak adlandırdıklarını belirtti. Bu dönemin de erken ve uzun olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Köktürk, erken dönemin dört hafta ile üç ay arasındaki süreci kapsadığını; üç aydan sonraki sürecin ise uzun dönem olduğunu söyledi. Köktürk, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, bazı bilişsel bozukluklar, anksiyete ve depresyonun COVID-19 geçirmiş hastalarda görülmesinin post-COVID için önemli belirtiler sayılabileceğini iletti.
Konuşmasında post-COVID için uygulanan tedavi yöntemlerinden de bahseden Köktürk, belirtilere bağlı olarak tedavi yöntemlerinin farklılaşabileceğini ancak her Post-COVID hastasının fiziksel egzersizlere, rehabilitasyon programına ve psikolojik desteğe ihtiyacı olabileceğini ileri sürdü. COVID-19’un ağır geçmesinin post-COVID için risk teşkil ettiğini belirten Köktürk, hastanın yaşını, diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıklarını; bakteriyel enfeksiyonları, uzun süreli kortizon kullanımını da risk unsurları arasında sıraladı.
Köktürk, COVID-19’un atlatılmasından sonra hastalara iyi ve dengeli beslenmelerini, bağışıklık sistemini güçlendirici doğal vitaminler almalarını ve kasları yeniden güçlendirecek fiziksel aktiviteleri önerdi. Konuşmasının sonunda Köktürk, COVID-19 sonrası tedbirlerin elden bırakılmamasına; maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilmesine ve aşı olmanın gerektiğine vurgu yaptı.
Nurdan Köktürk, konuşmasında şu konuların altını çizdi:
- Hastalığın öncesi ve sonrasında tedbirlere dikkat edilmeli, mutlaka aşı olunmalı.
- Post-COVID’in belirtileri ciddiye alınmalı.
- Obezite, hem COVID-19 hem de post-COVID için önemli riskler içermektedir. Obezite sorunu yaşayanların bir an önce diyete başlamaları gerekir.
- Hastalığın ardından dengeli ve düzenli beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve fiziksel aktiviteler çok önemlidir.
- COVID-19 sonrası zatürre olanların post-COVID döneminde sağlık kuruluşlarında başvurması ve kontrolden geçmeleri gerekmektedir.