Okuduklarımızdan

HAYATIN İPUÇLARI
Genlerin ve Gen Mühendisliğinin Öyküsü
Susan
Aldrige
Mayıs
2000, Evrim Yayınevi, 306 Sayfa
İnsan
Genomu Projesinin ulaştığı noktanın, ABD Başkanı ve İngiltere Başbakanı
tarafından aynı anda dünyaya duyurulmasının ardından tüm görsel ve yazılı
basında pek çok haber çıktı. Konuya gerçekçi yaklaşımların yanı sıra pek çok
hatalı söylemler de yaygın olarak konuşuldu. Konuya gerçekçi yaklaşmak isteyenler
için güvenilir bilgi kaynakları gereksinim gündeme geldi.
"Hayatın
İpuçları" genlerin ve gen mühendisliğini tarihsel gelişimi içerisinde
inceliyor. Gen kavramına kadar geçilen aşamalar aktarılırken bilimin ilerlemesinde
dogmaların nasıl engeller oluşturduğu da gözler önüne seriliyor. Bugün genetik
mühendisliği ilaç sanayinden tarıma, adli tıptan çevre sorunlarına yeni önerilere
kadar geniş bir yelpazede çalışma alanı bulabilmektedir. Kitapta tarihsel gelişimin,
temel genetik bilgileri yanı sıra tüm bunların üzerinde yükselen "DNA'nın
ötesinden" bir bakışla felsefi ve etik yaklaşımlar da yer almaktadır
Genetik gelişmelerin yol açtığı yeni açılımlar; bu açılımların
oluşturduğu yeni paradigmalar pek çok konuya bakış açılarımızı değiştirmeye
zorlamaktadır. Doğru ve en son bilgilerle donanarak yanlış yönelimlerin önüne
geçebiliriz. Kitap yalın anlatımı, kapsamı, içeriği ile bu konuda etkin bir rol
üstlenmektedir.
LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN REHBER KİTAP
SOFRALIK TUZDA İYOT TAYİNİ
Ana
Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü
Başkanlığı
Ankara
2000, Tisamat Basım Sanayi, 42 Sayfa
Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,400,000 bebek dünyaya
gelmektedir. Bu bebeklerin sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için almaları
gereken eser elementler içerisinde iyot önemli bir yer tutmaktadır. En yaygın ve
görünür belirtisi guatr olan iyot yetersizliğinin, en yıkıcı sonucunu zihinsel
yetersizlikler oluşturmaktadır. Vücuda besinler, su ve deniz ürünleri ile alınan
iyotun yetersizliği sonucu oluşan hastalıklar özellikle toprağında iyot
yetersizliği olan bölgelerde daha sık görülmektedir. 1999 yılında Ankara
Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji AB'nın yaptığı bir çalışmada 20 ilde
9-12 yaş grubu çocuklar guatr yönünden değerlendirilmiştir. Yöntem olarak
ultrasonografi ile tiroid bezi değerlendirilmesi ve idrarda iyot ölçümü
kullanılmıştır. Çalışma sonucunda %31,8 guatr sıklığı belirlenmiştir. İyot
yetersizliğinin, çocuklarda okul çağı başarısını etkilediği göz önüne
alınırsa sorunun önemi daha açık görülebilir.
İyot yetersizliğine yönelik yapılan çalışmalardan en önemlisi sofra tuzuna
iyot eklenmesidir. Tuz kodeksi yasa değişikli ile tuz üreticileri tarafından sofralık
tuza 50-70 mg/kg potasyum iyodür, 25-40 mg/kg potasyum iyodat katılması yasal olarak
zorunlu hale getirilmiştir. Bu çalışmanın bir ayağı da üreticiden sofraya gelene
kadar tuzdaki iyotun miktarının denetlenmesidir. Basit laboratuvar yöntemleri ile bu
değerlendirmeler yapılabilir. "Sofralık Tuzda İyot Tayini" kitabı tuzda
iyot miktarını ölçmeyi adım adım açıklamaktadır. Araç, gereçler, metod, deneyin
yapılışı, kontrol ve tanık deney, hesaplama işlemleri, resimlerle desteklenerek
adım adım açıklanmaktadır. Çalıştığımız yörelerde iyotlu tuz kullandırmayı
özendirmek, tuzun, satıldığı yerlerde uygun koşullarda saklanmasını sağlamak,
bunun yanı sıra örnekler alarak tuzdaki iyot miktarını değerlendirmek iyot
eksikliği hastalıklarıyla etkin savaşımın temel tutumlarıdır.
|