Baskılarınız Ölüme Karşı Yaşamdan Yana Tutum Almamızı Engelleyemez, Dr. Ayşe Uğurlu Yalnız Değildir

Hekimler yaşatmak ve sağlıklı kılmak için hekimliği seçer ve yalnızca hastane sınırları içerisinde değil, bulunduğu her alanda yaşamdan yana tutum alır. Kol yürütme üyemiz ve insan hakları aktivisti olan Dr. Ayşe Uğurlu da hekimlik hayatı boyunca yaşamdan yana tutum almıştır. Tam da bu nedenle meslek etik ilkelerini, yaşam hakkını, halkın sağlık hakkını savunmak ile sorumlu olan meslek örgütümüzü temsilen “Açlık grevleri ölümler ile sonuçlanmasın” demiştir. 2020 yılında önce Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma hakkı için 200ü aşkın gündür sürdürdüğü açlık grevi hakkında altı kurum tarafından basın açıklaması düzenlenmiştir. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi olarak odayı temsilen katıldığı basın açıklaması nedeniyle tam üç yıl sonra meslektaşımız hakkında soruşturma açılmış ve bugün soruşturmanın devamı gerekçe gösterilerek iki ay görevinden uzaklaştırılmıştır.

“Açlık grevlerinin son bulması için adım atılsın” demenin neresinde suç unsuru vardır? Temsilci olarak basın açıklamasına katılmak nasıl bir soruşturma sebebi olmaktadır? Hepsinin cevabını biliyoruz! Sonucun göreve iade hakların temini ile sonuçlanacağını da biliyoruz. Yıldırma, korkutma amacı taşıyan bu adımların son yıllarda ne kadar yaygın olduğunu izliyoruz. Ama bizler dün ölüm oruçlarında yaşamı savunduğumuz gibi bugün Akbelen’de, Cumartesi Anneleri’nde, Feminist Gece Yürüyüşleri’nde, Onur Haftası’nda; yani yaşam hakkına, sağlıklı olma haline yapılan her saldırıda mücadele etmeye devam edeceğiz.

Dr. Ayşe Uğurlu yalnız değildir. Sonunda kazanacağımızdan şüphemiz olmadığı bu hukuk dışı karardan derhal geri adım atılmalıdır.

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu