“Biyopolitikanın Dünü ve Bugünü: Aile Merkezli Uygulamalar ve Kadın Sağlığı” Paneli Yapıldı
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı 14 Mart Tıp Haftası programı kapsamında TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu tarafından düzenlenen “Biyopolitikanın Dünü ve Bugünü: Aile Merkezli Uygulamalar ve Kadın Sağlığı” paneli 10 Mart 2025 günü çevrimiçi yapıldı. Panel, TTB’nin sosyal medya kanallarından canlı yayımlandı.
Kolaylaştırıcılığını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Davas’ın üstlendiği panelde ilk sözü alan Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü emekli öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Gambetti, “Biyopolitika: Nüfus Yönetimi ve Kadın Bedeni” başlıklı bir sunumuyla teorik bir arka plan sundu.
Michel Foucault’un biyoiktidar kavramsallaştırmasına odaklanarak sunumuna başlayan Gambetti, sadece siyasi aktörler ile sınırlandırılamayacak iktidar kavramının disipliner de bir hal alabileceğini söyledi. Biyoiktidarın nüfus üzerinde birtakım etkileme yöntemleriyle denetim mekanizmaları geliştirdiğini, böylece insanların bedenlerini yönlendiren, düzenleyen, nesneleştiren bir egemenlik ilişkisinin kurulabildiğini belirten Gambetti; bu denetim mekanizmasının ise asla yüzde yüz kontrol sağlanamayacağı kabulüne dayandığını, dolayısıyla toplumun bir kesiminin gözden çıkarılmasının gündeme geldiğini ifade etti. Gambetti, sağlık alanında COVID-19 pandemisi kapsamında alınan/alınmayan önlemleri örnek olarak gösterdi.
Neoliberal paradigmada makroekonomik hedefler ve güvencesizleştirme politikaları üzerinden ilerlenerek kurumsal, hukuksal ve sosyal güvencelerin ortadan kaldırıldığını hatırlatan Gambetti, sunumunun son bölümünde ise toplumsal cinsiyetin biyopolitikasından söz etti. Kadının modernleşme sürecinde modern, çağdaş, milliyetçilik özelinde ırk temelli üreme politikalarının aracına dönüştürüldüğünü; neoliberal dönemde ise buna makroekonomik hedeflere uygun üreme politikalarının eklemlendiğini vurgulayan Gambetti sunumunu şu vurguyla noktaladı: “Türkiye’de yıllardır üç çocuk politikaları ile veya 2025’in Aile Yılı ilan edilmesi ile kadın bedeni üzerinde artan baskının amacını sadece muhafazakarlık veya kimlik siyaseti olarak değerlendirilmenin yetersiz kaldığını düşünüyor; kadın bedeninin yönetimine makroekonomik hedefler üzerinden bakmanın da gerekliliğine dikkat çekiyorum.”
Panelde ikinci sözü ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış aldı. “Nüfus Politikaları, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Sağlığı” başlıklı bir sunum yapan Bahar Özvarış ise ilk sunumu tamamlayıcı bir biçimde biyopolitikanın kadın sağlığı üzerindeki etkilerini pratik sonuçlar üzerinden ele aldı.
Bahar Özvarış, Dünya Ekonomik Forumu’nun ekonomik katılım ve fırsatlar, politik güçlenme, sağlıklı olma ve hayatta kalma, eğitime erişim gibi indeksler üzerinden kadınların toplumsal yaşamdaki konumunu belirlediği çalışmaya göre Türkiye’nin 146 ülke arasında 127’nci sırada olduğunu aktararak sunumuna başladı. Türkiye’de nüfus politikalarının tarihsel gelişimini cumhuriyet döneminden bugüne özetleyen Bahar Özvarış; daha sonra ise nüfus artışı, doğurganlık hızı, nüfus yaş yapısı, doğurganlık tercihleri, yüksek riskli doğurganlık davranışları, kendiliğinden/isteyerek düşükler, anne ölümleri gibi başlıklarda veriler paylaştı.
Sorunun temel sebeplerini kadına bakış açısı, cinsel sağlıkta/üreme sağlığında hak temelli yaklaşım olmaması, bilinçli olarak hizmet sunulmaması ve mevcut sağlık sistemi olarak sıralayan Bahar Özvarış, Türkiye’deki yasal düzenlemelerin yarattığı kısıtlılıklardan ve doğurganlığı teşvik eden sorunlu söylemlerden örnekler verdi. Bahar Özvarış, son söz olarak şunları söyledi: “Kadınları doğurganlıkla ilgili ‘demografik bir araç’ olarak görmeyen, sadece ‘aile’ içinde ‘eş’ ve ‘anne’ olarak tanımlamayan, ‘kadın’ ve ‘eşit birey’ olarak dikkate alan, üreme haklarına saygılı, toplumsal cinsiyete duyarlı ve dönüştürücü bir yaklaşımla politika üretmek gerekir. Yaşamın, emeğin ve aşkın yarısı bizim!”
Panel, soru-yanıt bölümünün ardından son buldu.
İlgili İçerikler

“Sağlığın Belirleyicisi Olarak Barış” Paneli ile Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü Töreni Diyarbakır’da Düzenlendi
17.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütlerinin Çağrısıyla Hekimler ve Sağlık Emekçileri G(ö)REV’deydi: Başka Bir Sağlık Sistemi ve Hekimlik Ortamı Mümkün!
14.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

TTB AHEK ve SES’in Çarşamba Eylemleri 51. Haftasında: Sağlık Çalışanlarına Şiddet Sona Ersin!
13.03.2025 47 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

COVID-19 Pandemisinin 5. Yılında Çıkarılması Gereken Dersler Düzenlenen Panel ile Ele Alındı
13.03.2025 59 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB, Pandeminin 5. Yılında Olası Salgınlara Karşı Hazırlıklı Olmak için Uyarılarda Bulundu
11.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
14 Mart 2025’te Tüm Sağlık Kurumlarında Yapılacak İş Bırakma Eylemi Hakkında Hukuki Bilgi Notu
11.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB Başka Bir Sağlık Sistemi Önerisini Paylaştı: Herkes için Eşit, Ulaşılabilir ve Nitelikli Sağlık Hizmeti Mümkün
10.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın Çağrısıyla Büyük Hekim Yürüyüşü Yapıldı: Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
10.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB AHEK ve SES’in Çarşamba Eylemleri 50. Haftasında: Fitoterapi Merkezleri Değil, Koruyucu Sağlık Merkezleri; GETAT Değil, Bilime Dayalı Sağlık Hizmeti Vermek İstiyoruz!
06.03.2025 48 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş ve Büyük Hekim Buluşması’ndan Aldığımız Güçle, ”Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” Demek İçin 14 Mart’ta G(ö)REV’deyiz
04.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş’ün Coşkusu Büyük Hekim Buluşması’na Taşındı: “Başka Bir Hekimlik Ortamı, Başka Bir Sağlık Sistemi, Başka Bir Türkiye Mümkün!”
03.03.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş Dördüncü Gününde Bursa ve Eskişehir’deydi: “Meslektaşlarımız, Sağlık Emekçileri ve Halkımız ile Birlikteyiz; Başka Bir Sağlık Sistemini Kuracağız!”
28.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş Üçüncü Gününde Balıkesir, Bandırma ve Bursa’daydı: “Hastalığı Değil Sağlığı Esas Alan ve Kamu Tarafından Finanse Edilen Bir Sistem İçin Yürüyoruz”
27.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş İkinci Gününde Gebze ve İzmit’teydi: “Eşit, Parasız, Nitelikli, Ulaşılabilir, Koruyucu Hekimliğin Güçlendirildiği Bir Sağlık Sistemi Şart!”
26.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Beyaz Yürüyüş İstanbul’dan Başladı: “Sağlık Sistemi Çöktü! Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!”
26.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı” Bursa’da Yapıldı
24.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“İkinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı” Şanlıurfa’da Yapıldı
24.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
VIII. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi Kitabı Yayımlandı
24.02.2025 65 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri 14 Mart’ta ASM’lerde İş Bırakıyor: Eziyete Dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği Derhal Geri Çekilmelidir!
21.02.2025 70 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Sağlık Sisteminde Çöküş/Kamucu-Toplumcu Çıkış” Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
18.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün! Mü?” Başlıklı Serbest Kürsü Etkinliği Trabzon’da Yapıldı
12.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Sağlık Sisteminde Çöküş, Kamucu-Toplumcu Çıkış Sempozyumu” Yapıldı
10.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

“Özel Hastanede Hekim Olmak: İşçi mi? Patron mu?” Sempozyumu Yapıldı
09.02.2025 90 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB-SES Şubat 2023 Depremleri 2. Yıl Raporu Yönetici Özeti, Adıyaman’da Paylaşıldı: “Kent Hakkı Mücadelesi, Toplumsal Sağlık Mücadelesidir”
06.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB-SES Şubat 2023 Depremleri 2. Yıl Raporu Yönetici Özeti, Hatay’da Paylaşıldı: “Başka Bir Sağlık Sistemi, Başka Bir Yeniden İnşa Süreci Mümkün!”
06.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Halk TV’de Konuştu: “Sağlık Sistemindeki Çöküş Kaderimiz Değil, Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!”
04.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

“Başka Bir Sağlık Sistemi İçin Başka Bir Finansman Modeli Mümkün mü?” Paneli Yapıldı
03.02.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Barınma ve Sağlık” Atölyesi Çalışmasının İkincisi Hatay’da Yapıldı
27.01.2025 39 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Barınma ve Sağlık” Atölye Çalışması Adıyaman’da Yapıldı
20.01.2025 38 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
Dr. Metehan Akbulut Anısına “Kamusal İşçi Sağlığı Hizmet Modelini Konuşuyoruz” Paneli Düzenlendi
20.01.2025 129 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliklerin Kronolojisi: Yıllara Yayılmış Bir Cinayetin Anatomisi” Raporu Yayımlandı
16.01.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

“Sağlıkta Ticari Çeteleşme Bebek Ölümleri Ön Raporu” Yayımlandı
14.01.2025 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!

TTB Genel Yönetim Kurulu Sonuç Bildirgesi: Bebeklerin Ölmediği Bir Sağlık Sistemi İçin Mücadeleye!
09.12.2024 0 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!
“Özel Hastanede Hekim Olmak: İşçi mi? Patron mu?” Paneli İstanbul Tabip Odası’nda Yapıldı
02.12.2024 133 Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!