Ankara Tabip Odası “Sağlık Bakanı’nın vardiya sistemini” hekimlerle tartışıyor

Sağlık Bakanı’nın uygulamayı düşündüğü vardiya sistemine hekimler tepki gösteriyor. ATO bu konuda, hekimlerin düşüncesini almak üzere, 28 eylül 1999 günü Sami Ulus Çocuk Hastanesi hekimleriyle görüştü. ATO Başkanı Dr. İskender Sayek ve Genel Sekreter Zühal Ergönül’ün katıldığı ziyarette hekimler, konuyla ilgili görüşlerini ilettiler. Sami Ulus’ta her gece 16:00 ve 23:00 saatleri arasında iki uzmanın poliklinik yapmasının tasarlandığı Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ndeki uygulamayla ilgili olarak hekimlerin görüşünü sunuyoruz. Bu görüş, Sağlık Bakanı’na da iletilmiştir.

Sağlık Bakanlığı’nın hekimlerin vardiyalı çalışma uygulaması hakkında Sami Ulus Çocuk Hastanesi hekimlerinin görüşü:

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında çalışma düzeninde yapacağı değişiklikleri bu hizmeti veren hekimlere ve sağlık personeline danışmak yerine masa başında alınan uygulanması sakıncalar içeren ve çoğu kez hayata geçmesi imkansız kararlar ile yürütmekte olduğunu düşünüyoruz. Sami Ulus Hastanesi’nde sürdürülen poliklinik hizmetinin veriliş biçimi, şu anda sistematik bir biçimde işlemektedir. Sami Ulus’tan hiçbir hasta geri çevrilmemektedir. Bu nedenle bu uygulamanın Sami Ulus Hastanesi açısından neden gerekli görüldüğü anlaşılamamıştır.

Getirilmek istenen vardiya yöntemiyle oluşacak sorun ve aksamalar:

Sağlık hizmeti sunumu açısından:

  1. Uzman doktora muayene olmak gerekçesiyle hastalar gündüz polikliniğe başvurmak yerine geçe gelecekler, ve hasta yükü iki doktora yığılacaktır.
  2. Aynı şekilde hastalar, sağlık ocağına gitmeyerek hastanelere, uzman doktorlara yığılacak, sevk zinciri daha da felç olacaktır.
  3. Gece hastalarının muayeneleri sırasında hemşire, yardımcı personel ve yeterince güvenlik görevlisi bulunmayacak, hekim hizmeti tek başına sürdürecektir.
  4. Gece hastalarının laboratuar tetkikleri ve konsültasyonları yeterince yapılamayacaktır.
  5. Gece hastaları, acil için çalışan laboratuarları meşgul ederek, acil hastaların tetkiklerinde gecikmeye yol açacaktır.
  6. Gece hastasını gören doktor, ertesi gün izinli olacağından, hasta tetkik sonuçları, sağlıklı değerlendiremeyecek ve takibi yapılamayacaktır.

Hekimlerin, çalışma koşulları ve özlük hakları açısından yaşanacak sorunlar:

  1. Eğitim kadrosunda bulunan uzmanların poliklinik hizmetine alınmaları ve ertesi gün hastanede olmamaları, gerek kendi ve gerekse asistanların eğitimini aksatacaktır.
  2. Geçinebilmek için, part-time anlaşmalı olarak, ikinci işyerinde çalışan uzmanların hastane dışı çalışma hakkı çiğnenmiş olacaktır.
  3. Ertesi gün olmayan uzmanın işleri aksayacak, ve diğer hekimlerin iş yüküne yansıyacaktır.
  4. Hafta sonu vardiya düşünülürse, mevcut uzman sayısı ile ertesi gün izin uygulaması mümkün olmayacaktır.
  5. Hastanede yeterli hemşire ve yardımcı personel olmadığı için,hekimlerin iş yükü, görünenden daha fazla olacaktır.

Öneriler:

  1. Bu uygulamaya neden gerek görüldüğü anlaşılamamıştır. Bu nedenle gerekçe içeren görev yazılarının öncelikle hekimlere ulaşması gerekir.
  2. Sağlık sorunları yalnızca hekimlerin mesai saatlerinin arttırılmasıyla çözülemez. Çünkü sorun, hekimlerin az çalışıyor alması değildir.
  3. Hastanelerde acil dışında gece çalışması düşünülüyorsa, bu hizmetin kadrosunun altyapısının ve mali kaynağının bulunması gerekir.
  4. Gece fazla çalışma hizmetinin karşılığı, nasıl ödenecektir? Eğer uygulama mutlaka yapılacaksa, Sami Ulus Hastanesi hekimleri, para almak yerine ertesi gün izinli sayılmayı tercih etmektedir. Bu hizmetin karşılığı, döner sermayeden karşılanamaz. Çünkü bu durumda, diğer hekimlere daha az döner sermaye ödenecek, ve bu hizmetin karşılığı, doktorların cebinden karşılanmış olacaktır.
  5. Gece 23:00’te çıkan doktorların evlerine ulaşımları için ne düşünülmektedir? Servis konularak döner sermayeden karşılanması, yukarıdaki nedenle, önerilmemelidir.
  6. Çok sayıda çocuk uzmanı, doktor işsizken böyle bir uygulamanın hiç yeni kadro açılmadan önerilmesi hekimler için haksız bir uygulamadır.
  7. Bu uygulama önerilirken, hekimlerin bir ailesi, ve küçük çocukları olduğu unutulmuş gibi görünmektedir.

 

 

mail9.gif (17469 bytes)                    buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)